Muzika
5

Basheskia & Edward EQ nastupaju na Eurosonicu, najvećem showcase festivalu u Evropi

Klix.ba
Bosanskohercegovački muzički dvojac Basheskia & Edward EQ nastupit će u okviru festivala Eurosonic u holandskom Groningenu 12. januara.

Eurosonic je inače najveći evropski showcase festival, na kojem se svake godine publici i profesionalcima iz muzičke industrije predstavi više od 300 bendova i izvođača sa svih strana kontinenta.

Osim festivala Eurosonic nudi i konferencijsku platformu na kojoj učestvuje više od 4.000 delegata iz svih sfera industrije: izdavači, promoteri, bookeri, festivali, mediji...

Na Eurosonicu nastupaju bendovi za koje organizatori procijene da imaju potencijal za širi međunarodni uspjeh, a oko trideset izvođača predlažu i radiostanice članice EBU mreže.

BH radio 1 je prošle godine za nastup kandidirao mladi travnički sastav Holographic Human Element, a ove godine izbor je pao na iskusnije kolege iz Sarajeva – Basheskia & Edward EQ. Iako zbog dugovanja prema EBU-u BH radio 1 ove godine neće u punom kapacitetu učestvovati na festivalu i konferenciji, organizatori Eurosonica ipak su odabrali naš electro-pop dvojac za nastup na ovogodišnjem izdanju festivala, što je još jedna potvrda kvaliteta rada ovih muzičara, inače poznatih i po svojim solo angažmanima – Nedim Zlatar (Basheskia) je dugogodišnji cijenjeni bubnjar, a Leonardo Šarić (Edward EQ) operski pjevač angažovan u Narodnom pozorištu u Sarajevu. Zajedno su autori jednog albuma (Can I play with your memories?), nekoliko singlova, mnoštva zvučnih instalacija, muzike za teatar, film itd. Uskoro bi trebali objaviti i novi LP – "Fatherland".

Pored dua Basheskia & Edward EQ, na ovogodišnjem Eurosonicu nastupit će i još jedan Bosanac. Riječ je o Mariju Batkoviću, izvrsnom harmonikašu koji živi i radi u Švicarskoj, a domaća publika ga je nedavno imala priliku prvi put vidjeti u BiH, na zajedničkom koncertu sa bendom Sikter i reperom Edom Maajkom, održanom ispred Historijskog muzeja BiH početkom juna 2016.