U planu i album
37

Banjalučki bend Katarza u Mostaru snimio maxi singl: Naša muzika udara ravno u mozak i srce!

Klix.ba
Krajem 2020. godine bend Katarza osvojio je prvo mjesto na šestoj "Banjalučkoj Gitarijadi", koju je organizovala agencija Queen estrada. Bend je kao nagradu dobio snimanje pjesme u Recording studiju MC Pavarotti u Mostaru.

Međutim bend je uvidio da su uslovi u "Pavarotti" studiju odlični, pa su odlučili da snime još tri pjesme i objave maxi singl.

"U studio smo ušli 1. marta i za jedan dan snimili četiri kompozicije. Međutim, za miks i premaster nam je bilo potrebno još dodatno vrijeme pa smo se vratili u Mostar sredinom marta. Pjesme su u fazi masterizovanja i biće završene do kraja ovoga mjeseca, a nakon toga ćemo snimiti i spot najvjerovatnije za pobjednički pjesmu Kako da ti vjerujem", rekao je Ernest Bučinski Erni, frontmen benda Katarza u razgovoru za Klix.

Već godinu dana muzičari su u problemu zbog pandemije, onemogućeni su da sviraju koncerte, pa je to idealna prilika da imaju više vremena da rade na novim pjesmama, zatvore se u studio i snimaju materijal. Na taj koncept rada su se odlučili i momci iz benda Katarza.

Album u planu

"Ne preostaje nam ništa drugo nego da radimo na novim pjesmama i da čekamo bolja vremena kada će opet biti dozvoljeni koncerti. Mnogo nam nedostaju žive svirke, ali i rad u studiju je dio muzičkog života, koji nije ništa manje uzbudljiv. Zapravo komponovanje i pisanje pjesama ima svoju draž i meni lično predstavlja taj suptilniji dio ove profesije. Kada završimo maxi singl daćemo se u posao da završimo album, a da bi ga kompletirali potrebno je da snimimo još najmanje šest pjesama. Selekciju pjesama smo ekipa iz benda i ja već dogovorili i nadamo se da će nakon usnimavanja i tih pjesama album sadržajno biti jako kvalitetan", kazao je Erni.

On dodaje da je album koncipiran da bude rokerski bez pretjeranog upliva pop muzike, te da će iako se radi o žešćoj svirci pjesme biti jako slušljive.

"Tematike koje obrađujemo u našim pjesmama su socijalne prirode, najviše je tu kompozicija koje govore o muško-ženskim odnosima i stanju duha čovjeka, te razmišljanju o egzistenciji i smislu života. Ali ima i pjesama koje su kritički okrenute ka društvenom, pa zašto ne i političkom stanju u kojem se naša država nalazi. Sve u svemu ne robujemo ničemu, stvaramo onako kako nas nosi inspiracija, jedino je bitno da muzika ne bude sladunjava nego da udara ravno u mozak i srce", tvrdi Erni.

On je dodao da im je u realizaciji maxi singla mnogo pomogla ekipa iz Pavarotti studija Sale Karabatak i njegov asistent Adi.

"Tokom rada imali smo mnogo inspiracije, a tonac i njegov asistent su iz nas izvukli maksimum. To će se zasigurno i osjetiti u pjesmama. Jako mi je drago što nam je za vrijeme snimanja pjesme 'Kako da ti vjerujem' svoje glasovne mogućnosti ustupila Mona koja radi kao profeosrica pjevanja u 'Mostar Rock School'. Ona je otpjevala bek vokale, koji su fascinantni i dominiraju u refrenu te pjesme", objasnio je Erni.

Postava benda koja najefektnije radi

Bend Katarza čine Ernest Bučinski - vokal i gitara, Denis Selimović - bubnjevi, Alen Tarabić - bas i Borko Stajčić - solo gitara.

"Na Gitarijadi smo nastupili kao trojac, ali smo uvidjeli da bendu fali još jedna gitara da bi imali čvrši i konkretniji zvuk pa nam se pridružio Borko, koji je vrstan gitarista. Njegovu virtuozniost slušatelji će moći čuti kada bude izašao naš maxi singl i vjerujem da će im njegove sole biti prijemčljive i to na prvu. Čovjek naprosto ima talenat da odradi odličan solo, to mu je tako od boga dato", rekao je Erni.

"I bubnjar jako moćno svira svoj bubanj iako se radi o momku koji ima tek nepunih devetnaest godna. Međutim, njegovo sviranje je zrelo, a vremenom Deni će zasigurno izrasti u bubnjara koji će biti na samom vrhu ovdašnje muzičke scene. Alen i ja samo stara garda. On je već svirao u mnogo bendova prije Katarze, a i ja sviram i pišem pjesme od svoje devete godine tako da se radi o jako dobroj ekipi. Kroz ovaj bend prošlo je mnogo muzičara, ali ovaj četverac je do sada najstameniji", rekao je Erni na kraju razgovora.