Muzika
12

Banja Luka: Otvoren sedmi Jelen Demofest

Piše: M. R.
Sedmi po redu Jelen Demofest otvoren je u danas Banjoj Luci i trajat će tri dana, 17., 18. i 19. jula. Na pozornici tvrđave Kastel takmičit će se 30 demo bendova iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Makedonije i Crne Gore.

Izložbom fotografija u galeriji Doma omladine otvoren je ovogodišnji festival demo bendova. Posjetioci će sva tri dana festivala imati priliku da pogledaju fotografske radove nastale tokom prethodnih šest godina, a za koje su bili zaduženi oficijelni fotografi Jelen Demofesta, među kojima su Igor Petrović, Bojan Vasiljević, Dejan Đurić i Filip Bijelić.

Publika će imati priliku da tri dana uživa u vrhunskoj muzici ovih izvođača, ali i mnogih poznatih muzičara. Demofest je jedinstveni regionalni muzički festival takmičarskog karaktera nastao 2008. godine u Banjoj Luci, koji pruža šansu neafirmisanim demo muzičarima sa ex-Yu prostora da živim nastupima pokažu da su dostojni ponovnog pojavljivanja na sceni, te da kao jedan od ciljeva, tu i ostanu.

JDF program

Priliku da otvori ovogodišnji Jelen Demofest imat će švedski bend Dismissed, koji će večeras nastupiti u 20:30 sati. Nakon njih počinje prvo takmičarsko večer, a zatim slijedi uživanje uz zvuke Smoke Shakersa, Hladnog piva i Guano Apesa.

Drugu festivalsku večer publiku će pored takmičarskih bendova zabavljati Whats left of the sun, Kontradikshn, Eyesburn i Jamajčanin Max Romeo, a posljednjeg dana festivala 19. jula na tvrđavi Kastel nakon proglašenja pobjednika, nastupit će M.O.R.T, Urban & 4, te Brand new heavies.

Besplatan taxi i dobrovoljne donacije na ulazu

Novitet ove godine je to što će ispred tvrđave svaku noć od 1 do 4 sata građanima biti dostupan besplatan Jelen taxi.

"Siguran sam da već svi znate da nas očekuje spektakl. Mi smo pripremili dovoljne količine hladnog piva, zanimljive aktivnosti na samoj tvrđavi i ono o čemu svi pričaju, a to je besplatan taxi. U periodu od 1 do 4 ujutro svaku festivalsku večer ispred Kastela bit će parkirani Jelen taxi vozila. Vožnja do vaše kuće je besplatna, jer brinemo da nakon sjajne zabave sigurno stignete kući“, poručio je Zlatko Nojkov.

S obzirom na to da se brojna domaćinstva i dalje suočavaju sa posljedicama katastrofalnih poplava organizatori Jelen Demofesta odlučili su ulaznica na sedmi Demofest bude simbolična donacija za svaki dan festivala. Svi posjetioci festivala su pozvani da u skladu sa svojim mogućnostima pomognu saniranje štete u poplavljenim područjima.

Žiri i nagrade 7. Jelen Demofesta

Takmičari će i sedme godine Jelen Demofesta biti pod budnim okom i pažljivim uhom osmočlanog žirija, među kojima su vrsni muzičari, te stručnjaci i poznavaoci muzike.

To su Rambo Amadeus, Davor Gobac, Branislav Babić Kebra, Zoran Marković Zonjo, Dušan Jevtović, Đorđe Mišić, Zlatko Najkov i Brankica Janković.

Jelen prouzvođač piva je ove godine dizajnirao posebnu Demofest limenku koja je postala brzo hit među ljubiteljima ovog pića.

Uz festival je i kompanija M:tel, koja će nagraditi pobjednički sastav. Ove godine oni su odlučili da uz pomoć publike nagrade notebookom jedan neafirmisani sastav.

"Pripremili smo atraktivnu i vrijednu nagradu m:music za najbolji bend festivala, ali i mnoštvo drugih iznenađenja i nagrada za sve posjetioce", poručio je Đorđe Mišić.

Nagrade koje će biti dodijeljene finalne večeri iznose 2.000 eura za treće mjesto, 3.000 eura za vicešampione i nagrada od 5.000 eura će biti uručena pobjednicima Demofesta. Pored glavnih nagrada festival će uručiti i nagrade najboljem basisti koji će dobiti ručno izrađenu bas gitaru, zatim najboljem bubnjaru Demofesta koji će dobiti custom element za svoj instrument.

Također, najperspektivniji banjalučki bend dobiće nagradu od 1.000 eura. Svi koji nisu u mogućnosti da posjete ovogodišnji Demofest moći će uživo da prate program festivala na stranici demofest.org, a treće večer festivala i na RTRS-u.