Vječno prijateljstvo
1.4k

Balašević i neraskidiva veza sa Sarajevom: "Moji Bosanci...tri su Boga pomirili"

V. K.
Iako je novosadski kantautor bio omiljen u svim dijelovima bivše Jugoslavije, Balašević je kroz svoj rad naročito isticao vezu sa glavnim gradom Bosne i Hercegovine.

Mnogi Balaševićevu vezu sa Sarajevom vežu za prvi poslijeratni koncert, međutim, poznati kantautor uvijek je isticao kako je Sarajevo i prije rata u njemu budilo posebnu emociju. U tom kontekstu, Đorđe se uvijek rado sjećao provedenih dana sa Mirzom Delibašićem, ali i sa Kemalom Montenom kojem je prije nekoliko godina posvetio i pjesmu.

Veza sa Sarajevom, "ozvaničena" je i kroz knjigu "Tri posleratna druga", gdje je Balašević izabranim riječima govorio o glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

"Sarajevo je varoš belosvetska. Ono što valja-valja. Ima budala, kao i svugde, ne kažem, ali njih sam sretao samo u literaturi. Oni drugi, koje sam sretao na koncertima, 'moji' Bosanci, bili su prava ekipa. Tri su Boga pomirili. Mnogu su radili na tome da mi se neki od najvećih 'Dana Lavova' dogode baš u Sarajevu", odabranim riječima govorio je popularni Đole.

Nakon toga slijedila je i poruka.

"Vidiš, Sarajevo je srednjeg roda, kao dete - zaigrano, prostodušno, naivno... Beograd je, recimo, taj Beograd... Muškarčina, švaca i galamdžija u raspasanoj beloj košulji, na hoklici pred prepadnutim svircima... i Zagreb je gospon Zagreb... Koketni gebelovski brčići, prefrigani šmek preko jutarnje štampe... Najveću larmu podigne kad zvecne kašičicom o rub porculanske šoljice... Pa gospođa Ljubljana... Snežna kraljica, uobražena, elegantna, racionalna,...koja je tako hladno napustila taj brak iz računa čim je shvatila da računa više nema. A Sarajevo... Lakoverno, detinjasto,...zato ono prvo i pruža ruke..."

Pored saradnje s brojnim muzičarima sa ovih prostora, Balašević je i kroz svoje pjesme uvijek nastojao napraviti svojevrsni omaž umjetnicima iz Sarajeva. Jedna od takvih pjesama jeste i "Slovenska" koju je Balašević posvetio sarajevskom muzičaru i prvom pjevaču Crvene jabuke Draženu Ričlu.

Nakon početka agresije na Bosnu i Hercegovinu, Đorđe Balašević je bio jedan umjetnika koji je dao svoj doprinos u stvaranju pjesama koje su obilježile ratno Sarajevo. Najpoznatija pjesma iz tog perioda, a u čijem stvaranju je učestvovao i Balašević jeste i "Sarajevo će biti, sve drugo će proći".

Balašević je bio jedan od prvih muzičara koji je poslije rata odlučio da gostuje u Sarajevu. Iako je ova njegova odluka izazvala u Srbiji oprečne reakcije, Đole je kao i uvijek, ostao dosljedan svojim riječima.

Početkom februara, u konvoju koji je pored ekipe obuhvatao i mirovne snage, Balašević se zaputio u Sarajevo gdje je 8. februara trebao održati prvi koncert. Tokom tih dana, mediji u Srbiji vodili su orkestriranu kampanju zbog njegove odluke, međutim u prepunoj sarajevskoj Skenderiji, Đole je objasnio razloge svoga dolaska.

Prvi poslijeratni koncert Đorđe Balašević u Sarajevu je održao 7. februara 1998. godine u prepunoj dvorani Skenderija. Tih dana bio je meta prljave medijske kampanje u Srbiji kojoj je bio izložen zbog koncerta u Sarajevu.

Đole se te februarske večeri Sarajlijama obratio sljedećim riječima:

"Osvanuli su u štampi u kraju iz kog dolazim veliki natpisi 'Na Balaševića se sprema atentat u Sarajevu'. Da li se bojim da dođem u Sarajevo? Da se nečeg bojim, pa ja bih se sakrio u Sarajevu. Rekao sam: Okej, ja idem na put i to tako mora biti, to je tako zapisano... 'Ne bojiš se za svoj život? Ne bojiš se atentata?' Ja kažem: Ako je to cena, da dva dana budem na nišanu nekog ludaka... Oni su mogli pet godina da budu na nišanu. Eto i meni načina da bar dva dana u životu budem Sarajlija, bar po tome."

Dvovečernji nastup u prepunoj Skenderiji 7. i 8. februara 1998. godine bio je ispunjen snažnim obostranim emocijama, kao nagovještaj mirnijih vremena, boljih međuljudskih odnosa i većeg razumijevanja.

Tokom snimanja dokumentarnog filma 2018. godine, Balašević je za Al Jazeeru govorio o emotivnim koncertima iz 1998. godine.

"Sarajevo nije imalo problema s emocijama što ga je na kraju i skupo stajalo. Međutim ti koncerti su se previše oteli kontroli i bili su bliži nebu nego zemlji. To je emocija koja se ne može ponoviti", rekao je Balašević.

Nakon koncerata 1998. godine, Balašević se nekoliko puta vraćao u Sarajevo te je održavao koncerte u sklopu Baščaršijskih noći, kao i Zetri odnosno Skenderiji.

Posljednji veliki koncert Balašević je u Sarajevu održao 2018. godine u Skenderiji koja je, po običaju, ispunjena do posljednjeg mjesta dočekala panonskog mornara. Na početku koncerta, Balašević je naglasio kako mu je drago da se nakon 20 godina vratio u dvoranu na Skenderiji koja sada nosi ime po Mirzi Delibašiću, čovjeku kojeg je mnogo volio.