Koncert u Tuzli
0

Bajaga nije uspio napuniti Mejdan

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
Na dolazak Momčila Bajagića Bajage i njegovih Instruktora u Tuzli se čekalo dugi niz godina. No, kada su se pojavili u povodu 14. rođendana Udruženja IPAK – mladost gradi budućnost, dvorana Mejdan nije bila ispunjena do posljednjeg mjesta.

Podsjetimo kako je samo desetak dana ranije, na koncertu Ace Pejovića, Mejdan bio pun, te to poređenje jasno odslikava koji muzički pravac dominira među tuzlanskom publikom.

Tri hiljade duša, koliko ih je u petak uvečer došlo u Mejdan, moglo je uživati u svirci Bajage i Instruktora, ali je opšti utisak kako su razglas i rasvjeta mogli biti neuporedivo bolji. Ipak, problemi tehničke prirode nisu omeli Bajagu da svojoj vjernoj publici podari više od dva sata odlične svirke koju su obilježili mnogobrojni hitovi.

Bajaga koji je prije desetak godina nastupap u Mejdanu, kazao je kako voli Tuzlu i dvoranu Mejdan, jer je Tuzla, prema njegovom mišljenju, rokerski grad. No, njegovu konstataciju demantovala je posjeta, te poređenje s početka teksta, jer je Tuzla sve više folkerski, a sve manje rokerski grad.

Ipak, onih 3.000 duša u Mejdanu nisu dali Bajagi tek tako da ode sa stejdža. U dva navrata je vraćen na bis, a kada bi ponovo zapjevao uslijedio bi opšti delirijum. Zbog takve atmosfere koncert zaslužuje najbolju ocjenu.

Na koncu ćemo reći kako je koncert organizovan u povodu 14. rođendana Udruženja IPAK, koje je nedavno dobilo nagradu Erste Stitunga, a koncertom je, s malim zakašnjenjem, obilježen i Međunarodni dam volonterizma.