Predstavlja Hrvatsku na Eurosongu
0

Badrić: Možda ću i ja zapjevati "Ko bi rek'o čuda da se dese"

Razgovarala: Aida Džaferović
Iako javnost još uvijek nije čula pjesmu kojom će Nina Badrić predstavljati Hrvatsku na Eurosongu u Azerbejdžanu, nema sumnje da će pjevačica svojom spontanošću, zaraznom energijom i vedrinom pokoriti Evropu.
Šminka: Saša Joković; Frizura: Mijo Majhen za Glamour (Foto: Andreja Damnjanović)
Šminka: Saša Joković; Frizura: Mijo Majhen za Glamour (Foto: Andreja Damnjanović)
Osobine svojstvene samo rijetkima, u kombinaciji sa pjesmama u kojima je utkan taj njen duh, drže je na vrhu popularnosti već punih 20 godina. HRT je ove godine odlučio ići na sigurno, jer Nina i njena muzika nigdje ne ostaju neprimijećene.

O tome kako uspijeva sačuvati pozitivan duh, o Eurosongu, novom albumu, Supertalentu i neskrivenoj simpatiji prema Bosancima, smo razgovarali s Ninom.

Šta vas je motiviralo da prihvatite ponudu Hrvatske radiotelevizije da predstavljate Hrvatsku na Eurosongu?

Ovaj poziv je za mene velika čast i izazov. Prvi put Hrvatska televizija pokreće direktan odabir muzičara i autora po uzoru na sve nama susjedne države. Mislim da je to odlična odluka, moja želja je da Hrvatsku dovedem, nakon dugo godina, u finale Eurosonga i ako se to dogodi bit ću uistnu presretna.

Hrvatska radiotelevizija je prvi put predstavnika izabrala direktnim odabirom, što je kod nas već ustaljena praksa. Da li je bilo nekih negodovanja vaših kolega?

Znate i sami da nikada svi ne mogu biti zadovoljni. Naravno da ima i onih koji misle da je ovo sve pogrešno, no ko bi zadovoljio sve ukuse. Treba probati, a ja čestitam Elizabeti Holmsi, urednici HRT-a, na hrabrosti koju je imala da prelomi napokon neke stvari i hrabro krene slijediti put BiH, Srbije, Makedonije i ostalih nam susjeda.

Otkrijte nam neke pojedinosti showa na kojem ćete predstaviti pjesmu 18. februara?

Bit će to jedan netipičan show u kojem ću napraviti mali presjek svoje karijere kroz muziku. Osmislila sam ga uz pomoć svog dugogodišnjeg saradnika i aranžera Ante Gele, a želja nam je da čitav show bude u MTV-evskom stilu bez puno priče sa gostima, uz mnoštvo koreografije i brzih promjena. Drago mi je što će dio mog showa biti i Maya Sar, Kaliopi, Hari Mata Hari, Rambo Amadeus, Emilija Kokić i mnogi drugi.

Još se prepričava vaša izjava da ćete, kako biste se što bolje pripremili za Eurosong, apstinirati od seksa. Jesu li tako radikalna odricanja zaista neophodna?

Ma ko bi se lud toga odrekao?! (smijeh). Trebala je biti samo šala, no ispalo je da su se mnogi ozbiljno zabrinuli! (smijeh).

Postoji li, prema vašem mišljenju, formula za uspjeh na takmičenju za najbolju pjesmu Evrope?

Mislim da ne postoji. Sve je važno, a opet, kad se sjetim nekih sjajnih pjesama i muzičara koji su bili loše plasirani, onda ne znam šta bih mislila. Mislim da je to onaj trenutak kada ti se jednostavno poklope sve zvijezde i dogodi se da ti sve krene od ruke, tada je moguća i pobjeda. Ne znam zašto su naprimjer jedne godine pobijedili Lordi, grupa koja je meni bila jedna od najgorih, bili su ekscesni pa je možda to bilo zanimljivo. Ja mislim da uvijek treba biti svoj i da je to možda ključ.

Svake godine na meti kritika je način glasanja po sistemu "komšija, komšiji". Mislite li da su zbog geografskog položaja šanse nekim izvođačima u startu umanjene?

Hvala Bogu na komšijama! To je dobro, jer mi muzičari koji smo geografski jedni do drugih razumijemo mentalitet i priču jedni drugih. Prije će me osjetiti neko iz Bosne i Hercegovine nego neko iz Francuske. To je dobra stvar da se možemo u mnogo čemu osloniti jedni na druge, no bogate zemlje ulažu ogromnu količinu novca u nastupe svojih muzičara, mi nemamo te budžete tako da je svaki naš uspjeh zapravo puno vredniji od svakog njihovog, jer svake godine dolazimo vrlo skromno na Eurosong.

Početkom decembra prošle godine ste izdali album Nebo. Jeste li zadovoljni reakcijama publike?

Album je u Hrvatskoj među najprodavanijim albumima, a pjesma Dat će nam Bog je zasjela na prva mjesta top-listi. Presretna sam jer je moja publika odmah prihvatila nove pjesme i pronašla se u njima. To je bio i cilj i jedva čekam svoju turneju nakon Eurosonga, kada ću album Nebo predstaviti širom regije.

Hoćemo li vas opet gledati u ulozi članice žirija Supertalenta?

Moram vam priznati da mi je pomalo i žao što Supertalent više neće ići. Ovo je, koliko sam upoznata, bila posljednja sezona. Uživala sam radeći tu emisiju sa svim sjajnim ljudima koji su se prijavljivali i članovima žirija Enisom i Merlom.

Jednom ste rekli da je rad s Enisom Bešlagićem smijeh od jutra do mraka. Je li Enis zaista toliko zabavan?

Enis je prekrasna osoba, iznad svega je veliki pozitivac koji nosi radost gdje god se pojavi. U svemu gleda ljepšu stranu i privilegija je Enisa imati za prijatelja. Ja sam na svu sreću privilegirana što smo kroz sve ove godine postali prijatelji. Enis je sjajan glumac također i voljela bih ga vidjeti u nekoj žestoko tužnoj i emotivnoj ulozi. Bez obzira na to što je sjajan humorista, mislim da bi mu takva uloga najbolje legla.

Neki od vaših najvećih hitova su i dueti s Dinom Merlinom i Harijem Varešanovićem. Osim toga i Dino Muharemović se pojavljuje kao autor na novom albumu. Postoji li neka “tajna veza“ između Nine i Bosanaca?

Postoji, od prvog trena. Osjećamo se od kada smo se upoznali. Ja sam raja, oni su raja pa smo se nekako našli odmah. Jednostavna sam ženska i ne volim puno cifranja oko sebe, tako da meni savršeno paše bosanski mentalitet. Kad sam za staru godinu došla u Sarajevo, gdje sam pjevala na dočeku ove godine, bilo je oko 2 sata iza ponoći. Bez obzira na snijeg i hladnoću sjela sam u bar hotela, naručila pivo koje nikada ne pijem i bila sretna što sam tu kao malo dijete (smijeh).

Šminka: Saša Joković; Frizura: Mijo Majhen za Glamour (Foto: Andreja Damnjanović)
Šminka: Saša Joković; Frizura: Mijo Majhen za Glamour (Foto: Andreja Damnjanović)
Na regionalnom muzičkom nebu Ninina zvijezda je jedna od najsjajnijih već dugo vremena. Kako uspijevate održati kontinuitet u kvalitetu?

Lako je zasjati, teško se održati. Nekako mi uspijeva sve ove godine imati karijeru koja je dosljedna muzike i dostojanstvena. Ne znam, trudim se i to je stvarno to. Trudim se dati najbolje što znam i pokušavam uvijek učiti, mislim da sam tek na početku u nekim stvarima i da mogu još puno toga dati u godinama koje dolaze.

Vaša vedrina i pozitivna energija kojom zračite su zaista zadivljujuće. Otkrijte nam tajnu kako odolijevate sumornoj svakodnevnici?

Eh, ovo mi je najveći kompliment koji ste mi mogli dati! Jednom ako napišem knjigu onda ću vam otkriti sve (smijeh). Borba, svakodnevna borba! Nekad padnem, nekad uspijem, al' borim se. Hvala Bogu što imam veselu narav koju sam dobila ničim zasluženo pa iz svega ružnog radim šalu, na svoj račun najčešće (smijeh).

I za kraj, hoćete li pobijediti na Eurosongu?

Možda ću i ja poslije Eurosonga zapjevati “Ko bi rek'oooo čuda da se dese”.