Muzika
88

B. B. King u Tuzli 1996. godine: Ovo je poseban trenutak za mene

Klix.ba
Slavni američki blues gitarista i muzičar B. B. King preminuo je danas u 89. godini. Kralja bluesa ugostila je i Bosna i Hercegovina, kada je 1996. godine, nakon završenog rata, nastupio pred predstavnicima NATO snaga u Tuzli.

B. B. King je 1996. godine u okviru svoje evropske turneje posjetio i Bosnu i Hercegovinu, kako bi u Tuzli nastupio pred predstavnicima NATO snaga koji su u to vrijeme bili u BiH.

"Ovo je poseban trenutak za mene, počastvovan sam što imam priliku biti ovdje. Želim upoznati ljude i učiniti ih sretnima", kazao je američkim novinarima u Tuzli muzičar koji je u toku karijere imao priliku da proputuje čitav svijet kako bi nastupio pred hiljadama ljudi.

"Ponosan sam na to što sam Amerikanac. Ovi vojnici ovdje daju sve od sebe i čine najbolje što mogu", kazao je King koji je i sam bio vojnik 1948. godine.

U Tuzli je nastupio pred blizu 600 pripadnika NATO snaga, a koncert je otvorio pjesmom "Let the Good Times Roll", nakon čega su uslijedili neki od njegovih najvećih hitova "Nobody's Business", "Nobody Loves Me But My Mother" i "The Thrill Is Gone".

"Ovo je upravo ono što nam je trebalo. Nema ničeg boljeg od bluesa da približi ljude u teškim vremenima. Slušajući njega, osjećam se kao da slušam dobrog prijatelja. On je kralj bluesa zato što pjeva iz srca, ljubim tlo po kojem hoda", kazao je jedan od vojnika NATO-a.