Muzika
0

Avril Lavigne opovrgla optužbe da je "Girlfriend" plagijat

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Avril Lavigne je opovrgla tvrdnje da je njena pjesma "Girlfirend" zapravo ista kao pjesma benda The Rubinoos iz 70-ih godina. Autori pjesme Dunbar i Gangwer priložili su prijavu sudu u San Franciscu tvrdeći da je Lavigne uzela ritam i tekst njihove pjesme "I wanna be your boyfriend".

Pjesmu "I wanna be your boyfriend" izvodio je bend The Rubinoos, u kojem je svirao i Dunbar, a pjesma se pojavila na njihovom albumu "Back to the drawing board".

"Nismo toliko naivni da mislimo kako je to kosmička slučajnost - tekst i ritam pjesme su identični", izjavio je Dunbar prošle sedmice.

Terry McBride, menadžer Avril Lavigne, izjavio je kako po mišljenju vodećih državnih muzikologa ne postoji osnov za tvrdnje Dunbara o plagijatu. Ova izjava došla je e-mailom predstavnika Sony BMG Music Entertainment, koja je u saradnji s Avril.

Lavigne je pjesmu "Girlfriend" napisala u saradnji sa Lukaszom Gottwaldom, a snimljena je za njen zadnji album "The Best Damn Thing."

Na svom sajtu u četvrtak, Avril je izjavila kako njena pjesma i pjesma koju je Dunbar napisao nemaju nikakve muzičke sličnosti.

"Oni tvrde da su neki manji dijelovi pjesme isti kao u njihovoj pjesmi i da sam ih ja uzela. Ja njihovu pjesmu nikad u životu nisam ni čula", izjavila je Avril. "Sve pjesme dijele slične emocije i tekst. Luke i ja nismo učinili ništa loše i nema nikakvog osnova za njihove tvrdnje", dodala je pjevačica.

Obje strane trebaju se pojaviti pred sudom 28. avgusta u Oklandu.