Napustio nas 2018.
41

Avicii dobija vlastiti muzej: Od muzičkog štrebera do globalne zvijezde

I. B.
Avicii dobija svoj muzej u Stockholmu (Foto: aviciiexperience.com)
Avicii dobija svoj muzej u Stockholmu (Foto: aviciiexperience.com)
Svojevremeno jedan od najplaćenijih svjetskih DJ-eva Tim Bergling, poznatiji kao Avicii, tragično nas je napustio prije gotovo četiri godine. Sada, poznato je da će za javnost vrata uskoro otvoriti muzej posvećen njemu.
Muzej "Avicii Experience" koji se nalazi u Stockholmu trebao bi se otvoriti 26. februara ove godine, a posjetitelji će u njemu imati priliku uživati u prikazu Aviciijevog života sve od djetinjstva i vremena kada je stvarao pjesme u spavaćoj sobi, pa do njegovog uspona i globalne slave.

Prostorije će biti ispunjene sadržajima koji se tiču Aviciijevog života, poput fotografija, ličnih stvari, memoara, videozapisa te njegove neobjavljene muzike.

Kustosi tvrde kako će muzej biti pravi prikaz njegovog života od "povučenog muzičara štrebera sve do proslavljenje zvijezde", a sve potrebne podatke možete naći na službenoj stranici muzeja.

Već 2021. godine najavljeno je kako se radi na ovom muzeju.

Pored njega, otvara se i spomen obilježje u dijelu grada Ostermalmu gdje je Avicii rođen i gdje je proveo djetinjstvo i pohađao školu, a kao uspomenu na njega postavljena je i njegova voštana figura u njujorškom Madame Tussauds.

Podsjećamo, Tim Bergling kojeg slušatelji pamte po brojnim hitovima među kojim su u "Levels", "Sunshine" i "Wake Me Up", počinio je samoubojstvo 2018. godine u 28. godini života. Vijest je došla dvije godine nakon što je muzičar izjavio da prestaje s muzikom.

"Sazrio sam i kao osoba i kao muzičar, bolje spoznao sebe i shvatio da ima mnogo toga što želim uraditi sa svojim životom. Veoma me zanimaju različita područja, a imam premalo vremena da ih istražujem", izjavio je tada.