Fahrudin Pecikoza
0

"Autori su vrsta koja polako izumire"

Sarajevo-x.com
Poznati bosanskohercegovački tekstopisac Fahrudin Pecikoza, koji je iza sebe ima preko 20 godina rada, pesimističan je kada u pitanju zaštita autorskih prava u oblasti muzičke industrije u našoj zemlji.

Povodom 23. aprila, kada se širom svijeta obilježava Svjetski dan zaštite autorskih prava, naš tekstopisac ukazao je na loše stanje u ovoj oblasti u BiH, gdje se po njegovim riječama 'svaki dan i na svakom koraku krše prava autorskog i intelektualnog vlasništva'.

"Smatram da je ovo problematika o kojoj se niko ne brine u ovoj državi. Autori su vrsta koja polako izumire. Naša prava kao testopisaca krše se na svakom koraku, krše se svakodnevno u kafićima, restoranima, trgovačkim centrima, radio i televizijskim stanicama", smatra Pecikoza.

Kao naočitiji primjer kršenja prava navodi distribuciju velikog broja piratskih CD-ova koji se mogu kupiti na uličnim štandovima.

"Kada uđete u našu zemlju, blizu granice u Slavonskom Brodu prodaju se piratski CD-ovi, što dovoljno govori o ovoj temi. Kod nas vlada siva ekonomija, pa vam niko ne može garantovati zaštitu intelektualaca niti njihovih prava. To je područje crno tržište, mi varamo državu, oni varaju nas", ilustrativan je Pecikoza.

Upravo u državi koja ima nije razvila mehanizme provedbe zakona, Pecikoza vidi glavnog krivca za neuređenost ove oblasti.

"Sistem vrijednosti u našoj državi je takav da portir zaposlen u državnoj instituciji može dobiti kredit u banci, a ja kao jedan od najuspješnijih autora ne mogu. U ovoj zemlji možete biti najbolji i prodati milione ploča, ali ne možete imati kreditnu karticu, jer niste nigdje registrovani", kaže naš sagovornik.

Fahrudin Pecikoza u svojoj karijeri napisao je oko 300 pjesama koju su izvodile neke od najpopularnijih estradnih ličnosti među kojima su Hari Mata Hari, Boris Novković i Tajči.

Autor je i pjesme "Sva bol svijeta" koju je izvodio Muhamed Fazlagić - Fazla na Eurosongu 1993. u Dublinu. To je ujedno bilo prvo predstavljanje nezavisne Bosne i Hercegovine na ovom festivalu. Zajedno sa Dejanom Ivanovićem napisao je tekst pjesme "Lejla" s kojom je Hari Mata Hari predstavljao BiH 2006. na Eurosongu u Atini, gdje je osvojio treće mjesto.