Muzika
0

Austrija: U Beču danas počinje 13. međunarodni festival harmonike

FENA
U Beču će u subotu početi 13. međunarodni festival harmonike "Akkordeonfestival".

Ovaj muzički festival uvršten je u najznačajnije muzičke festivale u Beču.

Drugog dana festivala u nedjelju, 26. februara, bit će održan koncert velikih talijanskih harmonikaša.

U "Baumgarten Casino" nastupaju Riccardo Tesi & "Banditaliana" i Renato Borghetti, čime će biti ozvaničen početak programa "Bella Italia".

Harmonika u talijanskoj umjetnosti je programski fokus ovogodišnjeg "Akkordeonfestivala".

Iz Italije nastupaju i "Nuevo tango Ensemble", "Simone Zanchini Duo", i Daniele Di Bonaventura. Na festivalu će nastupiti i poznati muzičari iz Njemačke (Lüül & Band), Belgije i Francuske ( Sophie Cavez & Baltazar Montanaro), Finske (Lepistö & Lehti) i SAD-a (Rosi Ledet & The Zydeco Playboys).

Među izvođačima su i muzičari iz Ukrajine, Poljske, Slovenije, Srbije, Makedonije, ali i Australije, Argentine i Velike Britanije, što je za bečku publiku jedinstvena mogućnost da upoznaju svu ljepotu i različitosti ovog instrumenta.

Prema mnogim izvorima, prva moderna harmonika napravljena je u Beču 1863. godine, tako da su i domaćini iz Beča i Austrije, kao Otto Lechner, "Das Ziehharmonische Orchester Wien", "Vienna Balkan Groove", "Sterzinger Experience", Ernst Molden & Band i Walther Soyka bili dužni uvježbati velike svirke za Festival harmonike, saopćeno je iz Compressa Sarajevo.