Nektar Demofest
0

"Asian Dub Foundation" zatvaraju festival

SRNA
Jedan od najcjenjenijih alternativnih bendova na svjetskoj sceni Asian Dub Foundation nastupiće večeras na tvrđavi "Kastel" u Banjaluci nakon proglašenja pobjednika drugog "Nektar Demofesta".

Asian Dub Foundation je nastao 1993. godine kao plod dokumentarnog filma "Jednolični ritam" /Identical Beat/, snimanog u Londonu s ciljem da azijskoj djeci imigranata pokaže osnove muzike i muzičke tehnologije.

Dvoje voditelja filma, Aniruda Das /Aniruddha Das/ i Džon Pandit /John Pandit/, već tada poznat kao uspješan di džej, zajedno sa učenikom, 14-godišnjim bengalskim reperom Diderom Zamanom /Deederom Zamanom/ osnovali su sastav koji je vremenom prerastao u jedan od najcjenjenijih alternativnih bendova današnjice.

U svojoj plodnoj karijeri objavili su 11 albuma, od koji se posebno ističe 'Rafi's Revenge', proglašen za jedan od top pet britanskih albuma 90-tih godina.

Posljednji finalisti drugog "Nektar Demofesta", prema odluci stručnog žirija, su bendovi Discopath iz Splita, Irie Ef-em iz Beograda, te Zaa iz Kruševca.

Finalisti drugog "Nektar Demofesta" predstaviće se večeras na velikom finalu u borbi za tri prestižne nagrade, nagradu publike i nagradu akreditovanih novinara.

"Nektar Demofest" je okupio 33 takmičarska benda, a pobjedniku festivala pripada nagrada snimanje i izdavanja albuma za cijeli region, te mogućnost snimanja video spota za jednu pjesmu sa albuma u produkciji muzičke kuće MTV.