Muzika
0

"Asia Dub Foundation Soundsystem" u Sarajevu

FENA
Na otvorenoj sceni sarajevskog "Metalca" 29.jula nastupit će britanski bend "Asian Dub Foundation Soundsystem" sa sarajevskim rok alternativcima "Dubioza kolektiv" i "Sikter".

Organizatori koncerta su "MTV Europe Foundation", koja radi promotivnu kampanju "MTV Exit" i "Art Company". Koncert se dešava u okviru turneje "MTV Exit", koja podržava kampanju borbe protiv trgovine ljudima.

Asian Dub Foundation nastali su 1993. kao posljedica dokumentarnog filma "Identical Beat" snimljenog u "Farringdon Community Music House" u Londonu, mjestu gdje su se održavale ljetne radionice na kojima su azijatska djeca učila osnove muzičke tehnologije. Jedan od predavača na radionici bio je Aniruddha Das i zapaženi DJ John Pandit.

Njih su dvojica zajedno s jednim od polaznika radionice, 15-godišnjim bengalskim rapperom Deedarom Zamanom, osnovali "sound system" kojeg su nazvali "Asian Dub Foundation". Bend je pridobio veliki broj fanova i to ne samo među posjetiocima klubova već i među sljedbenicima antifašističkog pokreta koji su podržavali njihov otpor protiv rasizma.

Nakon istaknutih live nastupa bend je zadobio odlične kritike sa svih strana za singl "Rebel Warrior" 1995. Bendu su se već bili pridružili plesač Bubble-E i drugi DJ Sun-J. Krajem te iste godine uslijedio je njihov prvi veliki album "Facts And Fictions", a 1998. "Asian Dub Foundation" se nakon kraće pauze vraćaju s albumom "Rafi's Revenge". To izdanje ih je probilo na globalnoj sceni, a uspon je nastavljen s "Community Music" 2000., te zajedničkom turnejom s "Rage Against The Machine".

Personalne promjene nastavljaju se odlaskom dvojice vokala i promovisanjem dvojice mladih repera na albumu "Enemy Of The Enemy". Album "Tank" iz 2005., na kojem značajnu ulogu igra novi član ADF - Ghetto Priest je naišao na odličan prijem publike i kritike.