Muzika
0

Art-rock bend GUMP iz Hrvatske organizuje mini turneju u BiH

Klix.ba
Zaprešićki art-rock bend GUMP oragnizuje ovog mjeseca mini promotivnu turneju u BiH povodom objave debi albuma "2013.".

Bend čine prepoznatljivi vodeći ženski vokal Ivana Pavlović, koja piše tekstove i svira flautu, Luka Pršo koji svira gitaru, Ivan Mađerić na bubnjevima i Josip Antolić koji svira bas gitaru. Kreativni bend nastao je 2007. godine i od tada su stvorili desetke pjesama. Najbolje su objavljene na prvom albumu "2013." u izdanju Dallas Recordsa, a koji je producirao Brian Costello.

Na albumu se nalazi i prvi singl "Dio neba" u malo drugačijem izdanju, za koji su zaslužni producent Branko Vrdoljak i aranžer Vlado Podany. Spot je uradila ekipa iz Sarajevo Film Academy - Gorčin Zec, Mirna Dizdarević, Jasmin Gluhić i Benjamin Dizdarević.

Singl "Riječi istine" također se nalazi na albumu, a spot za njega je sniman u zagrebačkom Muzeju savremene umjetnosti, uz obradu pjesme "Par godina za nas" EKV-a.

GUMP će održati koncerte u Tuzli (Dom mladih) 18. oktobra, Sarajevu (Pro Rock Club Johnny) 19. oktobra i Mostaru (OKC Abrašević) 20. oktobra. Gost na ovoj turneji je Emir Balić Bakke, bivši frontmen kultnog sarajevskog benda Pappoemuo, koji s Ivanom priprema duet. Ivana, koja je proijeklom iz Ljubuškog, sa bendom GUMP suvereno korača tragom velikih vokala bivše Jugoslavije, kao što su Xenia Gottwald, Neca Falk, Josipa Lisac, Ana Štefok, Zorica Kondža, Bisera Valetanlić, Nada Knežević...

Koncertima će prisustvovati Vlado Podany, Henda, Irina Kapetanović-Perduv, Mustafa Kurtalić te producenti Oliver Dujmović, Sven Rustenpašić, kao i Alen Drljević, profesor sa Sarajevo Film Academy

Članovi benda GUMP su osvojili nagrade za najperspektivniji bend na zaprešićkom Demo festu, a finalisti su i HR Demo kluba 2011. U decembru 2011. godine na takmičenju u Hard Placeu, Lord Bishop ih je iz konkurencije deset bendova proglasio najboljim i pozvao na svoju ljetnu evropsku turneju.