|

Arsen i Matija Dedić obećavaju noć za pamćenje

Arsen i Matija Dedić obećavaju noć za pamćenje
5
Klix.ba
21.1.2015. u 14:05
6
komentara
5

dijeljenja
Arsen i Matija Dedić obećavaju noć za pamćenje Matija i Arsen Dedić
Jedinstveni i neponovljivi Arsen i Matija Dedić svojoj publici u BiH priredit će noć za pamćenje.
Turneja ova dva velika umjetnika počinje 13. februara u Mostaru, dvorani Herceg Stjepan Kosača sa početkom u 20 sati, nakon kojeg slijedi sarajevski BKC 14. februara u 20 sati.

Hrvatski književnik, pjesnik i kantautor Arsen Dedić napisao je, komponovao i izveo mnoge dojmljive i misaone pjesme, te je svojim izvornim stilom stekao mnoge poklonike. Smatra se jednim od osnivača žanra šansone u Hrvatskoj. Uz muziku, objavio je više zbirki lirike, ali osnovno određenje mu je muzika, kojom je, spajajući je s poetskim, stigao do vlastitog kantautorskog govora, koji ga je najviše i obilježio. Javlja se kao kompozitor, interpret, pjesnik, producent, dirigent, svirač. Komponovao je stihove Krleže, Cesarića i Goloba. Njegove pjesme su prevodili i obrađivali mnogi izvođači, a za mnoge je i sam pisao, kao što su Gabi Novak, klape, Ibrica Jusić i drugi. Veliki dio njegovog opusa čini primijenjena muzika za TV, film i pozorište. Dobitnik je velikog broja nagrada na području popularne muzike. Uz ostale nagrade treba istaknuti Vjesnikovu Nagradu Slavenski, nagradu Premio Tenco, te Premio Brel i Porin, za životno djelo. Odlikovan je Redom zasluga za narod srebrnog vijenca u SFRJ.

Matija Dedić hrvatski jazz pijanist i kompozitor, sin istaknutih hrvatskih muzičara pjevačice Gabi Novak i kantautora Arsena Dedića. Već s pet godina počeo je svirati klasičnu muziku na klaviru. Slušao je skoro sve muzičke stilove te ubrzo otkriva jazz koji mu daje mogućnost više kreativnog i osobnog pogleda na muziku. Tokom godina svirao je u gotovo svim zemljama Evrope te u SAD-u s velikim muzičkim imenima kao što su Alvin Queen, Martin Drew, Boško Petrović, Marc Murphy Band, Patrizia Conte, Gianni Basso, Miles Griffith, Anca Parghel, Tomi Emanuel, Jim Madison, Jeff Ballard, Salvatore Maiore i mnogi drugi. Dobitnik je brojnih domaćih i inozemenih nagrada i priznanja kao što su nagrada "Porin" za najbolji jazz album (Octopussy) i jazz numera (Picture's), nagrada Hrvatskog društva kompozitora za album Octopussy kao najboljeg mladog hrvatskog kantautora i autora u posljednjih 10 godina.
Prijavi grešku


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...