Armenija bojkotuje Eurosong zbog ubistva graničara

S
SRNA
24.2.2012. u 13:57
0
1
Armenija bojkotuje Eurosong zbog ubistva graničara
0
Armenija bojkotuje Eurosong zbog ubistva graničara
Grupa od više od 20 armenskih pjevača saopštila je da će bojkotovati ovogodišnji Eurosong u Azerbejdžanu od 22. do 26. maja nakon što je azerbejdžanski snajperista ubio armenskog graničara dok je bio u patroli.
"Proglašavamo da ne želimo da učestvujemo u eurovizijskom takmičenju u Bakuu", naveli su pjevači u zajedničkom saopštenju, koje su proslijedili Evropskoj radiodifuznoj uniji.

Saopštenje je uslijedilo nakon što je amensko Ministarstvo odbrane saopštilo u četvrtak da je armenski vojnik Albert Adibekjan, koji je služio na granici između Armenije i Azerbejdžana, ubijen od snajperske vatre.

Armenija je već podnijela aplikaciju za učešće na Eurosongu, ali to ne znači da će zemlja i učestvovati, rekao je šef armenske pjevačke delegacije Goar Gasparjan.

On je dodao da Azerbejdžan tek treba da pruži garancije za armenske pjevače.

Smrt Adibejkana izazvala je bijes Armenije nakon 24-godišnjeg sukoba između dvije kavkaske države zbog otcijepljenja regiona Nagorni Karabah.

Karabah je i dalje pod kontrolom Armenije od kraja 1980-tih kada je region proglasio nezavisnost od Azerbejdžana kako bi se pridružio Armeniji.

Vjeruje se da je u sukobima život izgubilo 30.000 ljudi na obje strane između 1988. i 1994. godine.

Rusija je već skoro dvije decenije posrednik u mirovnim pregovorima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: