Noć posvećena ženama
2

Ariana Grande osvojila prvi Grammy, ali se nije pojavila na dodjeli

Klix.ba
Kacey Musgraves
(Foto: EPA-EFE)
Dua Lipa osvojila je nagradu za najboljeg umjetnika, dok je Kacey Musgraves dobila priznanje za najbolji album na sinoćnjoj dodjeli nagrada Grammy.

Musgraves je osvojila četiri nagrade za album "Golden Hour" koji je kritički osvrt na aktuelna dešavanja u zemlji. Nagradu je posvetila mužu u kojeg se zaljubila tokom snimanja albuma.

Dua je izjavila kako je izuzetno uzbuđena i zahvalna što je osvojila prestižnu nagradu, jednu od četiri najvažnije na Grammyju.

"Počastvovana sam jer je uključeno mnogo umjetnica u ovoj kategoriji. Pretpostavljam da smo ove godine zaista napravili veliki iskorak", kazala je Dua Lipa.

Njena izjava bila je odgovor na komentar predsjednika Grammyja Neila Portnowa koji se prošle godine protiv kritika o nedostatku pjevačica u nominacijama pokušao izboriti kazavši da je potrebno da žene istupe kako bi ih razmotrili. Ove godine uputio je izvinjenje.

"Prošle godine su me podsjetili da suočavanje s problemom otvara oči za šire poglede i utječe na to da se više posvetite pravljenju promjena", rekao je.

Lady Gaga je osvojila tri nagrade među kojima je i ona za najbolji pop performasn i najbolji duet. Riječ je o pjesmi "Shallow" iz filma "A Star Is Born" koji je nominovan za Oscara. Zahvalila se režiseru Bradleyju Cooperu, a svoj govor posvetila je svima koji su u teškom mentalnom stanju.

"Ako vidite nekoga da pati, nemojte okrenuti glavu", poručila je.

Childish Gambino osvojila je dvije nagrade - za pjesmu i video godine, obje za singl "This is America" u kojem kritikuje društveno-političku situaciju u SAD-u.

Najbolji debitantski album imala je Cardi B, reperka iz Brooklynu, pod nazivom "Privacy". U vrijeme snimanja albuma ostala je trudna i nagradu je posvetila svojoj kćerki Kulture Kiari.

Ariana Grande, čiji nastup je otkazan nakon prepirke s organizatorima, dobila je nagradu za najbolji pop album "Sweetener", što je prvi Grammy u njenoj karijeri.

Ceremoniju dodjele Grammyja otvorila je Camila Cabello u šarenom izdanju izvodeći hit "Havana". U tački su učestvovali latino izvođači kao što su Ricky Martin i J Balvin te kubanski salsa bend.

Za razliku od prošle godine, kada je ova ceremonija bila na udaru žestokih kritika, ovogodišnja je bila puna promjena. Voditelja Jamesa Cordena zamijenili su Aliciom Keys koja je pred kamere dovela Gagu, Jadu Pinkett-Smith, Jennifer Lopez i bivšu prvu damu SAD-a Michelle Obamu.

Lista nagrada:

Album godine - Kacey Musgraves Snimak godine - Childish Gambino Pjesma godine - Childish Gambino

Najbolja nova umjetnica - Dua Lipa Najbolji pop solo performans - Lady Gaga Najbolji pop duo performans - Lady Gaga & Bradley Cooper Najbolji tradicionalni pop album - Willie Nelson Najbolji pop album - Ariana Grande Najbolji dance snimak - Silk City & Dua Lipa ft. Diplo & Mark Ronson Najbolji dance/elektronski album - Justice Najbolji rock performans - Chris Cornell Najbolji metal performans - High On fire Najbolji rock album - Greta Van Fleet Najbolji alternativni album -Beck Najbolji R&B performans - H.E.R. Featuring Daniel Caesar Najbolji urabani album - The Carters Najbolja rap pjesma - Drake Najbolji rap album - Cardi B Najbolji country album - Kacey Musgraves Najbolji album mjzuikla - The Band's Visit Producent godine - Pharrell Williams Najbolji muzički video - Childish Gambino