Novogodišnji koncert(i)
0

Anthony i Flea iz RHCP-a pobijedili Dodika iz RS-a

Piše: F. Borić
RHCP: Izbor broj jedan naših čitatelja
RHCP: Izbor broj jedan naših čitatelja
Najveći procent čitatelja našeg portala, njih 29 posto, novogodišnju noć ne bi proveli na koncertu, rezultat je ankete na koju su svi posjetitelji u proteklih desetak dana mogli glasati.

Tako 2.777 od 9.689 učesnika u anketi ne smatra da se dočeku najluđe godine treba fokusirati na zabavljače, dajući prednost, pretpostavljamo, kućnoj atmosferi ili putovanju izvan zemlje (nema viza, nema Schengena, ima se, može se).

Ipak, većina onih koji su učestvovali u anketi, više od dvije trećine, rado bi se zabavljali uz nekog od estradnih umjetnika kako domaće, tako i inostrane scene.

Red Hot Chilli Pepperse, jedan od najznačajnijih bendova devedesetih, dvijehiljaditih, a sigurno i nastupajuće decenije, na 31. 12. 2010. bi slušalo 2.238 ili 23 posto čitatelja Sarajevo-x.com portala.

Štimung po mjeri

Peppersima je po broju glasova za vrat puhao Milorad Dodik, novoizabrani predsjednik Republike Srpske i čovjek koji se vrlo rado, u svim prilikama, lati mikrofona. Iako uglavnom pjeva tuđe, a ne svoje pjesme, 1.418 čitatelja našeg portala prepoznali su njegov talenat pa bi odgovornost za novogodišnji štimung povjerili u njegove ruke, odnosno u njegov glas. Opet, možda ovih 15 posto učesnika ankete smatra da bi kod imućnog Dodika bio izvrstan dernek sa izdašnom sofrom, pa vođeni tom logikom izdržali bi i Milorada na sceni.

Dino Dervišhalidović, koji je na sceni otprilike od kad i RHCP (Dervišhalidović je osnovao grupu Merlin 1983. u Sarajevu, Anthony Kiedis i Michael "Flea" Balzary ljute papričice iste godine u Los Angelesu), dobio je približno dvostruko manje glasova - 1.170 ili 12 posto - od svojih prekookeanskih kolega, baš kao i bosanski Tom Jones, Halid Bešlić.

Ceca i Seve

Halidov koncert izbor je 1.132 čitatelja Sarajevo-x.com, ili njih, kao i u Merlinovom slučaju, 12 posto.

Svetlanu Cecu Ražnatović Arkan za novu godinu bi poželjelo slušati pet posto čitatelja Sarajevo-x.com, odnosno njih 422. Zvucima Dalmacije i varijacijama na temu u interpretaciji splićanke Severine, prepustio bi se 321 čitatelj našeg portala, ili njih tri posto.

Na posljednjem mjestu plasiran je DJ Marshall Jefferson. Njegove bi bravure u novogodišnjoj noći slušao tek 171 naš čitatelj ili njih dva posto.