Baščaršijske noći
0

Ansambl Oktet i koncert Maje Milinković 23. jula

Klix.ba
U sklopu Baščaršijskih noći, u ponedjeljak, 23. jula, će nastupiti slovenski vokalni ansambl Oktet 9, od 21 sat u Centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo na Grbavici.

Jedna od najprepoznatljivijih slovenskih a capella grupa, otpjevala je više od 400 nastupa, bili su na turnejama u Australiji, SAD-u, Engleskoj, Austriji i Hrvatskoj. Osvajali su medalje na međunarodnim takmičenjima na Malti i u Jerseyju, te su ušli u polufinale reality showa Slovenija ima talent. Izvode raznovrstan repertoar, od narodnih pjesma s Balkana do modernih američkih hitova, od partizanskih ratnih pjesma do duhovne muzike.

Kako sami o sebi kažu: "Od staračkih domova do rock koncerata - Oktet 9 već više od šest godina izvodi svoju misiju širenja vokalne muzike. Gdje god se nalaze, njihov prioritet je narušavanje reda i mira, te pražnjenje lokalnih zaliha hrane, a poslije toga ponekad čak i pjevaju. Zapamtite ime Oktet 9 - možda će uskoro pjevati u vašem lokalnom vatrogasnom domu"

Istu večer od 21 sat će nastupiti Maja Milinković & Ansambl Fado Verdadeiro. Koncert nosi naziv "Fado i ja", a održat će se u 21 sat na Sceni kod Zemaljskog muzeja.

Grupa izvodi tradicionalnu portugalsku muziku fado. Iskrena emocija obavijena melanholijom, jedinstven senzibilitet i boja glasa u kombinaciji sa karizmatičnom pojavom, neophodne su osobine za ovu vrstu muzike. Maja Milinković će vas svojom prekrasnom interpretacijom povesti na nezaboravan put kroz portugalski fado. Na koncertu će biti izvedene najpoznatije tradicionalne fado pjesme Amalie Rodrigues, Marize, Cristine Branco, koje će Maja izvoditi uz instrumentalnu pratnju ansambla Fado Verdadeiro, koji čine Mirza Redžepagić, Berislav Beus i Toni Pešikan).