Koncert večeras
252

Ana Rucner: Lijepo je doći u Sarajevo i svirati na Baščaršijskim noćima

Piše: Se. H.
(Foto: Harun Muminović/Klix.ba)
Poznata hrvatska violončelistica Ana Rucner večeras će na trgu ispred Katedrale Srca Isusova u Sarajevu od 21 sat održati solistički koncert, jedan od najočekivanijih u sklopu 22. Baščaršijskih noći.

"Sretna sam i počašćena da sam nakon četiri godine ponovo na ovim krasnim noćima. Lijepo je doći u Sarajevo i svirati ovdje", rekla je Rucner.

Ona svoje koncerte izvodi na jedinstven način. Naime, na pozornici je sama, dok se u pozadini prikazuju videospotovi lijepih hrvatskih krajolika, najčešće grada Zagreba.

"Sve je počelo kao jedan eksperiment prije nekih šest godina. Na gostovanju u Japanu svirala sam na violončelu Bacha i shvatila sam da ni Bach, ni violončelo, a ni moja pojava ne predstavljaju Zagreb. Shvatila sam da mi fali nešto. Palo mi je na pamet da iza sebe stavljam svoj grad i napravila sam nekoliko videospotova", objasnila je Ana kako je došla na ideju izvođenja ovako jedinstvenog multimedijalnog koncerta.

U svojoj muzici ova je umjetnica spojila svjetsku klasiku i hrvatsku etno muziku, a kada se tome dodaju lijepi hrvatski krajolici na sceni, to je odličan način promocije ove zemlje, što je Ani veoma bitno, jer smatra da svaki umjetnik koji pređe granicu zapravo doprinosi promociji svoje zemlje.

"Kad sam na pozornici nisam bitna ja, bitno je ono što je iza mene, bitna je moja Hrvatska. Uživam u tome i stavljam ispred sebe svoju zemlju i, jednostavno, to nekako lijepo prolazi", ističe Ana.

Na večerašnjem repertoaru posjetioci će moći uživati u Beethovenovim i Bachovim kompozicijama, a istakla je i Ravelov "Bolero" za koji je rekla kako je to divna melodija koja se uklapa u svaki ambijent.

Zajedno sa Zagrebačkom filharmonijom Ana je nedavno napravila videospot u kojem su prikazani prelijepi prizori iz Smiljana, rodnog mjesta Nikole Tesle, a povodom 162. godišnjice smrti ovog naučnika.

Sponzori koncerta su Ministarstvo obrazovanja Kantona Sarajevo, KIA Motors, Klas, Addiko banka, Vispak, Privredna banka, Sarajevska Pivara i Zlatna džezva.

Ana Rucner je rođena 1983. godine i najpoznatija je hrvatska violončelistica, a prošle godine je zajedno s Fuadom Backovićem Deenom, Dalal i Jalom predstavljala našu zemlju na Eurosongu.