Muzika
193

AMUS dodijelio nagrade najboljim umjetnicima, muzičkim stvaraocima

FENA
Foto: FENA
(Foto: FENA)
Asocijacija kompozitora-muzičkih stvaralaca (AMUS) večeras je u sarajevskoj Vijećnici upriličila svečanost dodjele nagrade, kao izraz poštovanja i priznanja prema umjetnicima, muzičkim stvaraocima i svima koji doprinose očuvanju muzičke tradicije Bosne i Hercegovine, ljudima čiji rad i djelovanje uveseljavaju čitave generacije.

Dobrodošlicu gostima poželio je predsjednik Skupštine AMUS-a Edin Dervišhalidović, koji je ukazao na to da je AMUS okupio na jednom mjestu umjetnike, autore, stvaraoce iz BiH, i to je dobar primjer svima da se sve može kad se hoće.

"Bez obzira koliko nam se čini uzaludnim ono što radimo, što se možda uvijek ne snalazimo, ali večeras svjedočimo lijepom događaju, kulturi zahvaljivanja", kazao je Dervišhalidović i dodao da nagrade predstavljaju svojevrsno priznanje autorima.

Generalna direktorica Stručne službe AMUS-a Lejla Trnčić istakla je da su svi autori u BiH konačno okupljeni na jednom mjestu, u AMUS-u koji sve uspješnije ostvaruje prava svih autora na teritoriji BiH.

"Jedan od načina da se skrene pažnja na članove i muzičke autore uopće, upravo je dodjela nagrada koja nije samo od lične važnosti za nagrađenog autora, već je značajna kako za AMUS, tako i za struku, jer se na taj način i drugi potiču na još bolji rad", kazala je Trnčić.

Dodijeljene su nagrade onima čiji je rad u domenu autorskog stvaralaštva ostavio poseban trag.

Nagrada "Avdo Smailović", za autorsko stvaralaštvo u području ozbiljne muzike, pripala je Asimu Horoziću, nagrada "Fra Grgo Martić", za promociju muzike naroda u BiH pripala je Damiru Imamoviću, nagrada "Vlado Milošević" za muzičku publicistiku i muzikologiju pripala je Ivanu Čavloviću.

Nagradu "Kemal Monteno" za autorsko stvaralaštvo u području zabavne/popularne muzike, dobio je Edin Dervišhalidović, nagradu "Ismet Alajbegović Šerbo" za autorsko stvaralaštvo na temeljima tradicionalne muzike dobili su Saša Pavlović i Miodrag Milekić.

Nagrada "Slobodan Bodo Kovačević" za autorsko stvaralaštvo u oblasti instrumentalne muzike dobio je Muris Varajić, a nagradu "Dražen Ričl" za najboljeg mladog autora dobio je Đorđe Jovančić.

Dobitnici nagrade za životno djelo su Nazif Gljiva, a posthumno su nagrađeni i Esad Arnautalić, Zaim Imamović, Ismet Alajbegović Šerbo, Duško Trifunović, Jozo Penava, Rade Jovanović, Safet Kafedžić, Jovica Petković, Spaso Berak, Kemal Monteno i Jadranka Stojaković.

Nagrada "Cvjetko Rihtman" za najboljeg studenta muzičkih akademija u BiH dodijeljena je ranije tokom ove godine studentima Hananu Hadžajliću iz Muzička akademija Sarajevo, Leonori Bajramoski iz Muzičke akademije Istočno Sarajevo, Marti Čolak iz Muzičke akademije Mostar i Davidu Mastikosi iz Muzičke akademije Banja Luka.

Tokom manifestacije upriličen je bogat muzički program članova AMUS-a, hor "Banjalučanke", Draško Spasojević, Muris Varajić i Sinan Alimanović.