Za 2018. i 2019.
69

AMUS dodijelio godišnje nagrade: Među dobitnicima Dino Merlin, Goran Bregović, Fazla...

Klix.ba
Asocijacija muzičkih umjetnika i stvaralaca (AMUS) sinoć je u sarajevskoj Vijećnici održala svečanu dodjelu godišnjih nagrada. Ceremoniji dodjele prisustvovale su brojne zvanice iz muzičkog i javnog života BiH, a riječi dobrodošlice poželjela je Lejla Trnčić, generalna direktorica Stručne službe AMUS-a.

"Postavljati kriterije, imenovati najbolje obaveza je svakog segmenta društvene zajednice! To su ciljevi kojim stremimo, koje pratimo, da stvaramo i napredujemo", poručuju iz AMUS-a..

Dino Merlin, Zlatan Fazlić Fazla, prof Lana Paćuka, Emir Merjemić, Dzemaludin Latić i drugi, prepoznati su kao stvaraoci ovog vremena.

"Krovna institucija AMUS autora i kompozitora, sigurno je mjesto ispravnih vrijednosti, naš zajednički prostor u kojem pomno pratimo i bilježimo mnogobrojna djela stvaralaca. Svi uloženi napori za pozicioniranjem i inkonporiranjem autorskog djela, za nas su obaveza i zadovoljstvo", istaknula je Trnčić prilikom svog obraćanja.

Nagrada "Avdo Smailović" (za autorsko stvaralaštvo u području ozbiljne muzike) za 2018. godinu pripala je Dražanu Kosoriću, dok su za 2019. godinu dobitnici Moamer Balihodžić i Dino Rašidbegović. Priznanje "Fra Grgo Martić" (za promociju muzike naroda u BiH) za 2018. je uručeno Džemaludinu Latiću i horu "Pontanima", dok je za 2019. godinu pripalo Goranu Bregoviću.

Nagradu "Vlado Milošević" (za muzičku publicistiku i muzikologiju) za 2018. godinu dobila je Fatima Hadžić, a za 2019. godinu nagrada je pripala Lani Paćuki i Tamari Karači – Beljak. Zlatan Fazlić Fazla dobitnik je nagrade "Kemal Monteno" (za autorsko stvaralaštvo u području zabavne/popularne muzike). Dobitnici ove nagrade za 2019. godinu su Mirko Šenkovski Geronimo i grupa Letu Štuke. Priznanje "Ismet Alajbegović Šerbo" (za autorsko stvaralaštvo na temeljima narodne muzike) za 2018. godinu pripalo je Elvidinu Kriliću. Aldin Kurić Aldino je dobitnik navedenog priznanja za 2019. godinu.

Nagrada "Slobodan Bodo Kovačević" (za autorsko stvaralaštvo u oblasti instrumentalne muzike) za 2018. godinu otišla je u ruke Almira Hukelića Ake i Sead Zeleta Lipovače, dok je za 2019. Emira Mejremića. Grupi Helem nejse za 2018. godinu i Damiru Galijaševiću za 2019. godinu pripala je nagrada "Dražen Ričl" (za najboljeg mladog autora). Priznanje "Oskar Danon" (za afirmaciju položaja muzičkih autora i muzičkih autorskih prava u BiH) za 2018. godinu uručeno je Almi Švrakić, a za 2019. godinu dobitnik je Dino Merlin. Nagrada za životno djelo za 2018. godinu posthumno je dodijeljena Huseinu Kurtagiću, u njegovo ime je nagradu preuzela supruga. Priznanje za životno djelo za 2019. godinu uručeno je Ljubici Berak.

Čestitamo dobitnicima, stvaraocima!