Muzika
600

Ammara Mistrić ponovo na muzičkoj sceni: Muzici sam se uvijek vraćala

Piše: M. N.
Dvadesettrogodišnja Sarajka Ammara Mistrić vratila se svijetu muzike i ovoga puta jača je nego ikada. Već uveliko nastupa sa bendom po sarajevskim klubovima, a uskoro će publika čuti i nove pjesme.

Ammara se počela baviti muzikom još u djetinjstvu. Njena talent prepoznali su roditelji koji su je usmjeravali ka muzici. I nisu pogriješili. Ammara je danas obrazovana muzičarka koja svira klavir, uči svirati bass gitaru i odlično pjeva.

"Moja mama kaže da sam počela pjevati kada sam imala sedam mjeseci (smijeh). Muzika je postala moj život već od osnovne škole kada sam počela sa javnim nastupima. Cijeli život sam u tome. Odrasla sam uz MTV muziku, roditelji su me usmjeravali, a moj talent su prepoznali i nastavnici koji su mi pomogli", rekla je Ammara o muzičkim počecima za naš portal.

Prvi nastup s pet godina

Prvi put u javnosti nastupila je 1996. godine na šlageru s pjesmom "Pahulj padajte". Njen glas i stav na sceni prepoznali su vrhunski muzičari s kojima danas sarađuje i s kojima se druži. Nakon osnovne škole, upisuje Srednju muzičku školu gdje završava klavir i solo pjevanje. Zahvaljujući tom obrazovanju u okviru kojeg je usavršila tehniku pjevanja počinje se baviti profesionalnim pjevanjem.

"Nastupali smo na mnogo festivala. Prije četiri godine nastupila sam sa bendom Black Jack u okviru Izbora za najboljeg muškarca godine, a s istim bendom nastupam na festivalu Mediteran 2010. u Budvi gdje osvajamo nagradu za najbolji debitantski bend. Bili smo jedini predstavnici BiH, a nastupali smo sa zvijezdama poput Kaliopi i Tonyja Cetinskog. Nastup je bio pod dirigentskom palicom Sanje Arnautović", prisjetila se Ammara.

Nakon srednje škole upisuje Muzičku akademiju na kojoj provodi godinu dana, no svoje školovanje prekida zbog tragedije koja joj se tada dogodila (ubistvo brata Amara Mistrića, op.a.). No, nakon određenog vremena skupila je snage, oformila bend "Ammara i 4" i krenula sa nastupima. Svoju bol pretvorila je u pjesmu.

"Nastupali smo u Sarajevu, a potom u drugim bh. gradovima. Također, uspjeli smo preći i van granice i imali smo nekoliko nastupa u Austriji. Snimili smo i autorsku pjesmu 'Vrata snova' koja je bila odlično prihvaćena i za koju planiramo uraditi spot. Nažalost, iz privatnih razloga morala sam ponovo napraviti pauzu i ostaviti muziku po strani, ali sad se vraćam mnogo snažnija", kazala je Ammara.

"U svakoj noti pronalazi sebe"

Crnokosa djevojka sada nastupa solo uz pratnju benda koji čine Ado Teskeredžić (bubnjevi), Sanin Lutvić (bass gitara), Mišo Ćirko (gitara) i Senko Salihbegović (klavijature). Žanr muzike koji preferira i pjeva na nastupima je pop-rock.

"Odrasla sam uz taj žanr muzike. Pop – rock me najbolje opisuje i ispunjava me. U svakoj noti se pronalazim i to je moje životni put kojeg sam otkrila vrlo rano. Najljepše se osjećam kada pjevam, tada sam na svom terenu. Pored brojnih pauza koje sam imala, muzika je ta kojoj sam se uvijek vraćala i u najtežim situacijama mi je pomogla da budem jača", istakla je Ammara.

U planu ima snimanje dvije pjesme, no to će morati pričekati zbog obaveza prema fakultetu, nastupima ali i zbog toga što je odnedavno postala dio muzičkog showa na jednoj od bh. televizija. Na njenim nastupima možete se zabaviti uz pjesme White Snakea, Stinga, Rolling Stonesa, Sade, grupe Leb i sol, Alicie Keys ...

"Mislim da je vrlo važno da omladina bude usmjerena prema pravim životnim vrijednostima, a samim time da sluša i kvalitetnu muziku koja ih neće ponukati na zlo. Iz toga razloga sam se odlučila učestvovati u jednom muzičkom showu, kako bi se vratio sjaj pop-rock sceni i kako bi me upoznao region jer me moj grad već zna", kazala je Ammara.

Više o njenim nastupima i radu možete pogledati na njenoj zvaničnoj Facebook stranici.