U posjeti turskom atašeu za kulturu
27

Amira Medunjanin planira održati koncerte u deset balkanskih zemalja

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Ataše za kulturu i turizam pri ambasadi Republike Turske u BiH Cengiz Aydin primio je danas poznatu interpretatorku tradicionalne bosanske pjesme sevdalinke, Amiru Medunjanin.

Tema razgovora je bila projekat koji Medunjanin planira pokrenuti počevši iz Sarajeva, a koji uključuje održavanje koncerata u deset balkanskih zemalja.

Aydin je izrazio zadovoljstvo što je imao priliku ugostiti Amiru Medunjanin u Uredu za kulturu i turizam pri ambasadi Republike Turske u Sarajevu.

"Zadovoljstvo mi je što smo ugostili jednu pjevačicu koja je veoma značajna i voljena u BiH. Često i sam slušam njene pjesme koje ostavljaju duboke utiske" rekao je Aydin.

Govoreći o projektu Amire Medunjanin, Aydin je kazao da se radi o veoma značajnom projektu.

"Amira planira održati koncerte sa grupom u kojoj učestvuju muzičari iz deset balkanskih zemalja, uključujući i Tursku. U ovoj muzičkoj grupi Tursku će predstavljati poznati svirač muzičkog instrumenta uda, Osman Yurdal Tokcan. Prema ovom projektu počevši iz Sarajeva planirano je održavanje koncerata u deset zemalja odakle dolaze umjetnici koji će činiti ovu grupu. Amira je tražila našu podršku kako bi realizirala svoj projekat. Muzika je univerzalna i poruke mira mogu se prenositi preko muzike i umjetnosti. Veoma je značajna poruka koju će zajednički prenositi muzičari iz deset zemalja. Kao ured za kulturu i turizam i kao Ministarstvo kulture Republike Turske mi ćemo dati podršku ovom projektu. Nadam se da će biti još ovakvih i sličnih projekata", rekao je Aydin.