{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Amira Medunjanin osvojila festivalsku publiku u Dubrovniku

11.8.2015. u 10:43
104
3
Amira Medunjanin osvojila festivalsku publiku u Dubrovniku
104
U sklopu off programa 66. Dubrovačkih ljetnih igara "Noćne serenate" nastupila je Amira Medunjanin uz Bojana Zulfikarpašića na klaviru, Antu Gela na gitari i Zvonimira Šestaka na kontrabasu te uz Dubrovački simfonijski orkestar kojim je ravnao Mladen Tarbuk sinoć, 10. augusta na terasi tvrđave Revelin.
Svojim prvim nastupom na Igrama, izuzetno talentirana, duhovita i karizmatična Amira Medunjanin potpuno je oduševila festivalsku publiku. Sinoćnji koncert ujedno je bio i prvi put da Amira Medunjanin nastupa uz jedan simfonijski orkestar. Aranžmane, posebno za ovu priliku, napisali su Ante Gelo i Bojan Zulfikarpašić.

Izvedene su prelijepe sevdalinke "Kradem ti se u večeri", "Stade se cvijeće rosom kititi", "Snijeg pade na behar na voće", "Omer beže", ali i makedonska narodna "Eleno kerko", hrvatska narodna "Čula jesam da se dragi ženi" i druge.

Kao muzički intermezzo, Bojan Zulfikarpašić je na klaviru izveo "Sevdah" iz 12 invencija za klavir solo, kompoziciju Mladena Tarbuka iz 2013. godine. Tri bisa uslijedila su nakon dugotrajnog pljeska i ovacija publike.

Rođena Sarajka Amira Medunjanin već niz godina kroz rad s profesionalnim grupama muzičara i mnogobrojnim koncertima uspješno predstavlja kulturu s ovih prostora na svjetskoj World Music sceni. Njezinu opčinjenost ljepotom usmene tradicije ovih prostora i nastojanja da stvori originalan vlastiti umjetnički izričaj koji nije sastavni dio muzičkih trendova, prepoznali su i brojni evropski kritičari i žiriji pa je Amira nositeljica nekoliko prestižnih evropskih nagrada uključujući i onu za Najbolji ženski vokal 2012. godine koju dodjeljuje francuska Fondacija Orange.

Muzički kritičar Garth Cartwright je naziva “bosanskom Billie Holiday” uspoređujući način na koji se Amira igra sa sevdahom i nalazi novi kontekst i formu u tradiciji staroj stotinama godina.

Program „Noćne serenate“ nastavlja se već sutra, 12. augusta kad će mađarski virtuozni violinist Roby Lakatos nastupiti sa svojim ansamblom i izvesti program pod nazivom „La passion“, s početkom u 22:00 sata na taraci Revelina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: