{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO+VIDEO
/
Amira Medunjanin čarobnim glasom oduševila publiku

S
11.4.2011. u 10:24
0
Amira Medunjanin čarobnim glasom oduševila publiku
0
Slavuj bh. sevdalinke, Amira Medunjanin, i poznati bh. umjetnik Boško Jović nastupili su u nedjelju navečer u Domu Oružanih snaga BiH, čime je i svečano završen prvi Međunarodni festival gitare u Sarajevu.
Kako je publika u Sarajevu već navikla, Amira Medunjanin je priredila još jedan odličan nastup interpretirajući sevdalinke na samo njoj svojstven način, dok je Boško Jović pokazao svoju virtuoznost na gitari.Žiri u sastavu Belma Tuzović-Mujkić, Stefan Trifan i Xevdet Sahatxija odlučio je o pobjednicima u prve tri kategorije. Dobitnik prve nagrade u prvoj kategoriji takmičenja je Andrej Gradina(BiH). Pobjednici u drugoj kategoriji su Ivan Praljak (BiH), Valentina Krempatić (Srbija) i Stefan Andy Đapan (BiH), a u trećoj kategoriji prva tri mjesta su zauzeli Sergiu Hudrea (Rumunija), Belmin Okanović (BiH) i David Adžić (BiH). Prvoplasirani u prve tri kategorije nagrađeni su gitarama Yamaha, koje je obezbijedila kompanija Promet Tehno. Belmin Okanović će biti učesnik međunarodne ljetne škole u Karlovcu.

Žiri u sastavu: Sanel Sabitović, Žarko Ignjatović, Predrag Stanković i Thomas Offermann odlučio je o pobjednicima u četvrtoj i petoj kategoriji takmičenja. Dobitnici prve tri nagrade u četvrtoj kategoriji su: Lovro Petrić (Hrvatska), Pavle Filipović (Srbija) i Nikica Polegubić (Hrvatska). Nagrađeni u petoj kategoriji su: Ahsen Mehović (BiH), Benjamin Čaušević (Hrvatska), te Srđan Omazić (BiH). Nagrade za pobjednike od četvrte do sedme kategorije obezbijedila je D'Addario muzička fondacija. Najboljeplasirani BH takmičar u četvrtoj kategoriji, Amar Biser, bit će učesnik ljetne akademije Uzmah na Braču. Prvoplasirani u petoj kategoriji, Ahsen Mehović, bit će stipendista akademije Allegro Vivo u Beču.

Odlukom žirija, kojeg su činili Srđan Tošić, Alan Thomas, Vojislav Ivanović, Ryuji Kunimatsu, Roland Dyens i Alexander Swete, nisu dodijeljene prve dvije nagrade u šestoj kategoriji, a trećeplasirani u ovoj kategoriji je Goran Jurić (BiH), koji će učestvovati i na Transilvania Guitar Festu.

Dobitnici nagrada u sedmoj kategoriji takmičenja su Eduard Laeta (Rumunija), Jure Cerkovnik (Slovenija) i Boris Tešić (BIH). Prvoplasirani u sedmoj kategoriji takmičenja, Eduard Laeta kao nagradu je dobio gitaru, ručni rad bh. graditelja Zorana Kuvača. Kao drugi dio nagrade Laeta će nastupiti sa Sarajevskom filharmonijom u januaru 2012. godine, a nagradu mu je uručio maestro Dževad Šabanagić, koncertmajstor Sarajevske filharmonije.

Drugoplasirani i trećeplasirani u sedmoj kategoriji, Jure Cerkovnik i Boris Tešić, bit će također učesnici Transilvania Guitar Festa. Budući da u šestoj kategoriji nije izabran prvoplasirani takmičar, drugoplasiranom u sedmoj kategoriji, Jure Cerkovniku, će za nagradu imati solistički koncert organizovan od strane Sarajevo Arta. Najbolje plasirani bh. takmičar u sedmoj kategoriji, Boris Tešić, dobitnik je nagradnog putovanja "Putovanje u historiju: Istanbul", koje je obezbijedilo Ministarstvo kulture i turizma Republike Turske. Nagradu je uručio dr. Aydin Cengiz, ataše za kulturu i turizam Ambasade Turske.

Tokom trajanja Festivala, ljubiteljima gitare ponuđen je niz raznovrsnih sadržaja raspoređenih u sedam kategorija.

Publika je imala priliku uživati u nastupima svjetski poznatih gitarista iz SAD-a, Austrije, Francuske, Japana...

Festival je imao i humanitarni karakter, pa je sav prihod uz kotizaciju od takmičara namijenjen udruženju "Drin", koje se bavi pružanjem pomoći licima sa posebnim potrebama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: