Stara škola
32

Američki reper Talib Kweli prvi put u Hrvatskoj, 9. februara nastupa u Zagrebu

M. A.
Američki hip hop veteran Talib Kweli stiže 9. februara 2020. prvi put u Hrvatsku u zagrebački Vintage Industrial. Najavljen u sklopu velike turneje, koncert će biti njegov jedini nastup u ovom dijelu Evrope.

Talib Kweli rodom je iz Brooklyna i jedan od najtalentiranijih svjetski priznatih muzičara. Na sceni već više od 20 godina, slavu je stekao još krajem 90-ih u radu s Mos Defom kao polovica rap dua Black Star, a uz fantastičnu solo karijeru koja je uslijedila iza sebe ima i sjajne kolaboracije s velikim imenima kao što su Kanye West, J Dilla, Pharrell, Kendrick Lamar i drugi.

Ovog masterminda lirike s rafiniranim darom za vrhunske rime krasi i osobita društvena osviještenost i politička oštroumnost koje proizlaze iz njegovog dugogodišnjeg bavljenja aktivizmom, posebice usmjerenog na teme rasnih stereotipa i policijske brutalnosti.

Svoje djelovanje proširio je i na pokretanje podcasta People's Party gdje u goste dovodi promišljene, strastvene ljude iz područja kulture, često velika imena iz hip hop krugova, s kojima razgovara o umjetnosti, politici i društvenim pitanjima te problemima današnjice.

S gotovo milion Facebook pratilaca i višemilionskih pregleda pjesama na YouTube platformi, Talibova diskografija obuhvata osam studijskih albuma. Posebno se ističu "Quality" na kojem se nalazi megahit "Get By" s Kanye Westom i album "The Beautiful Struggle" iz 2004. gdje su svoje prste umiješali i producenti Neptunes, Just Blaze i Kanye, a koji je iznjedrio i saradnju s Mary J. Blige.

U partnerstvu s Warner Brosom, album "Eardrum" izlazi mu na vlastitoj etiketi Blacksmith i postiže izuzetan uspjeh hvatajući drugo mjesto na Billboardovoj ljestvici 200 albuma. Samo u prvoj sedmici prodano je oko 60.000 kopija ovog izdanja čineći ga tako njegovim najprodavanijim albumom koji je ponovno donio fascinantne saradnje među kojima se ističu Madlib, will.i.am, Hi-Tek, Pete Rock i drugi.

U 2011. pokrenuo je i vlastitu etiketu Javotti Media na kojoj podupire izdavanje nezavisne muzike, filmova i knjiga. Posljednji objavljeni album mu je "Radio Silence" iz 2017. godine, ali nedavno je potvrdio reunion projekta Black Star s Mos Defom otkrivajući i da je njihov dugoočekivani novi album već snimljen.

Talibova aktualna turneja uključuje tek nekoliko europskih gradova poput Amsterdama, Stockholma, Strasbourga i Osla, tako da će najavljeni koncert u Zagrebu biti i jedini u ovom dijelu Evrope. Dolazak u Vintage Industrial 9. februara bit će ekskluzivan i zbog nastupa hip hop legende u užarenoj klupskoj atmosferi uz nikad bliži kontakt s publikom.