|

Ambrose Akinmusire sa svojim kvartetom Origami Harvest stiže na XX3. Jazz Fest Sarajevo

Ambrose Akinmusire sa svojim kvartetom Origami Harvest stiže na XX3. Jazz Fest Sarajevo
25
E. Lj.
7.10.2019. u 08:19
0
komentara
25

dijeljenja
Američki umjetnik Ambrose Akinmusire kojeg The New York Times naziva najistaknutijim trubačem njegove generacije će ovog novembra u okviru XX3. Jazz Festa predstaviti sa svojim kvartetom Origami Harvest istoimeni album, jedan od najnagrađivanijih jazz albuma prošle godine.
Ambrose Akinmusire je muzičar koji svakim novim albumom, a ovo je četvrti koji je snimio za prestižni Blue Note, osim velike pažnje kritike i publike, nerijetko izaziva opće oduševljenje. Njegovi koncerti opisuju se kao “nesumnjivo uzbudljivi vrhunski nivo zabave” (Guardian) dok se njegov ansambl ocjenjuje briljantnim.

"Želio sam napraviti projekt o ekstremima i staviti jedne uz druge stvari koje su naizgled potpuno suprotne", kazao je Akinmusire o albumu kojeg je kritika nazvala snažnom i nedvosmislenom izjavom o rasi, tjeskobi i nepravdi, albumom koji objedinjuje elemente hip-hopa, klasike i slobodne improvizacije.

Los Angeles Times proglasio je Origami Harvest najboljim albumom prošle godine, pet zvjezdica su mu dali kritičari DownBeata, najutjecajnijeg američkog jazz magazina, dok su iznimno pohvalne recenzije pisali novinari Financial Timesa, Guardiana, Jazz Timesa, Wall Street Journala…

Akinmusire će se u Sarajevu predstaviti 8. novembra koncertom u Narodnom pozorištu na kojem će nastupiti zajedno sa muzičarima - pijanistom Samom Harrisom, basistom Mattom Brewerom i bubnjarom Justinom Brownom. Ulaznice za ovaj koncert važe i za koncert Brian Marsella Trija, a u prodaji su u sistemu Kupikartu.ba.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.