Happynovisad stejdž
0

Alternativna elektronika na Exitu

Sarajevo-x.com
Happynovisad Stage je druga po veličini elektronska bina EXIT festivala i mjesto koje već godinama okuplja kremu alternativne elektronike. Smješten iza Dance Arene, jedan od omiljenih stejdževa ljubitelja elektronske scene istančanijeg ukusa, postao je popularan zbog svoje specifične atmosfere i pažljive programske selekcije.

Bojan Čizmić, programski menadžer bine, tvrdi: "I ove godine smo vrijedno radili da bismo tokom četiri festivalske večeri predstavili trenutno najuticajnije izvođače elektronske andergraund scene."

Četvrtak na bini dovodi dva interesantna imena iz susjednih država. Strahil Velčev, sa svojim umjetničkim pseudonimom KiNK, je inovativni producent bez kompromisa, omamljujući DJ i live performer iz Bugarske koji u svoje setove inkorporira najbolje primjere elektronske muzike. U potrazi za novim načinom predstavljanja svoje muzike formirao je live postavku koja se sastoji od prašnjavih analognih gadžeta i moderne digitalne tehnologije.

Osim njega, iz Rumunije dolazi Kozmin Nikolae, a.k.a. Cosmin Trg, producent za koga kažu da ima nepredvidiv zvuk. Ljubimac trendseterskih medija, poput DJ Mag, Resident Advisor ili Pitchfork Media, čovijek koji nastupa na najprogresivnijim muzičkim festivalima i klubovima u Evropi, ovog ljeta je na Exitu.

Petak je rezervisan za predstavljanje britanske etikete "Swamp 81", koja je dobila ime po akciji i neredima u južnom Londonu početkom osamdesetih godina prošlog vijeka, a kojom upravlja Loefah, jedan od istaknutih dubstep izvođača i poglavica Swamp 81 plemena. Pored njega, u petak će nastupiti britanski predstavnik elektro basa, Boddika, polovina dvojca Instra:mental, nazvan po glavnom negativcu iz Robocop-a i koji ga itekako opisuje – mračan i napet, retro ali futurističan.

Njima će se pridružiti DJ Oneman, za koga kažu da je uspio da ponovo izmisli old school garage, i to tako što je umjetnost didžejinga doveo na novi nivo, renovirajući 2 step garage i mješajući ga sa dabstepom, grajmom i mnogim drugim potpravcima. Domaćin čitave večeri će biti Swamp 81 rezident, MC Chunky.

Po tvrdnji Guardiana, "Dens muziku je skoro pa nemoguće definisati trenutno, ali rastuće Night Slugs carstvo je svejedno predvodnik tog čopora". Subota na HNS bini će nam predstaviti upravo plemstvo ovog carstva. Zvijezda večeri je Girl Unit, DJ koji na nastupima kombinuje house bitove, prljave južnjačke instrumentale, detroitske i čikaške klasike, sirove američke trekove, stvari neafirmisanih britanskih producenata, kao i sopstvenu produkciju i Night Slugs materijale.

Bok Bok je danas dio londonske underground elite. Kaže da je grime najviše definisao njegov razvoj, pa su ga konstantne inovacije i kombinovanje najrazličitijih muzičkih elemenata iz cijelog svijeta doveli do statusa koji ima danas. Jam City je otkrio grime 2003-e i potpuno mu je promijenio percepciju muzike. Zvučao je vanzemaljski, ali je opet imao direktnu klubsku energiju. Za svoju kombinaciju romantičnog hausa i grajma kaže da je idealna za klub, vožnju u džipu, ali i za noćnu šetnju akva parkom.

Nedelja na HNS stejdžu posvećena je Amerikancima. Nosaj Thing je bez sumnje trenutno među najboljim muzičkim modulatorima u Los Anđelesu, a u Novi Sad dolazi sa postavkom Nosaj Thing Visual Show, nevjerovatnim audio-vizuelnim performansom, za koji se ovog ljeta otimaju najveće festivalske bine. Legenda i veliki vizionar andergraund elektronike, čovijek koji nastupa pod pseudonimom Photek, izvođač je koji aktivno izdaje od '94 i svojim zvukom uvijek gura naprijed, otkrivajući ostalim producentima nove prostore u kojima mogu da stvaraju. On će predstaviti svoj novi zvuk, inspirisan bodljikavim motivima i ledenom atmosferom kakvu nose njegovi trekovi poput ‘Seven Samurai’ i ‘Hidden Camera’.

Happynovisad stejdž nastao je 2005. godine, kao logičan slijed postojanja izuzetno posjećenog portala happynovisad.com, koji funkcioniše već 12 godina i koji je tokom svog ovog vremena promoter cutting edge muzičkih pravaca i najaktuelnijih vijesti iz domena pop kulture. U decembru 2010. godine HNS je pokrenuo i live video striming, mesto okupljanja popularnih DJ-eva, a do samog festivala, publika može da se upozna sa muzikom koja ih očekuje na HNS stejdžu na streamu www.happynovisad.com/hns_stream/.