Poslušajte
123

Alt punk bend Individua objavljuje svoj prvi singl "Diskoteka"

D. J.
Nakon više od pet godina od osnivanja i turbulencija unutar benda koje uključuju odlaske članova, trogodišnju pauzu zbog pandemije, obaveze na fakultetu pa raseljavnje preostalih članova po evropskim provincijama, Individua objavljuje svoj prvi singl "Diskoteka".

Potpuno neočekivano, ali sa puno žara, bend se okuplja ponovno u toku ljeta 2023. godine u Sarajevum prilikom čega nastaju neke nove pjesme) i inicijalni planovi oko snimanja prvog singla i spota, a kako se nadaju iz benda uskoro i albuma. Ovaj bend, koja već polako dobija status Halleyjevog kometa, budući da svira samo kada se svi potrebni dijelovi zadese u Sarajevu, čine: Darin Ramić Mazalović (bas, vokal) Muris Sladić (gitara) i Natanijel Latal (bubnjar).

U "Disktoeci" pratimo bezimenog protagonistu, čije se opiranje životnim promjenama prikazuje kroz promjenu kafane u novo, nepoznato mjesto, gdje omladina vrvi i život se rađa. Titularna Diskoteka je ovo stanje uma, materijalizovano. Tekst potpisuje Darin R.M. Muzika i aranžman su produkt jam sesija benda i potiču od veoma pokretne i inovativne bas linije koju je osmislio također tekstopisac.

Pjesma je snimana u SpaceEcho studiju, pod profesionalnim vodstvom ton majstora Kemala Sulejmanovića. Mix i mastering pjesme je rađen u muzičkom studiju Antika, pod budnim okom i uhom Hamdije Salihbegovića i Nedžada Merdžanovića.

Sam spot, kao i pjesma, je isključivo autorski rad članova benda, prvenstveno režisera i scenariste Darina R. M., ali i drugih prijatelja ovog vokalno instrumentalnog sastava, od kojih treba spomenuti asistenta režije i kamermana Tina Požarnika, te glavnog glumca Demijana Ćatića, mnogobrojne statiste koji su pro bono učestvovali u snimanju spota. Color grading za spot je radio Belgijanac Arthur Zwartjes, diplomirani režiser.

"Diskoteka" je ujedno i najava za debitantski album, čije je lansiranje na muzičku scenu planirano u drugoj polovici 2024. godine.

Audio-vizuelno-literarni pokret Individua se s ovim autorskim projektom, ali i mnogim koji slijede u budućnosti, želi predstaviti kao ozbiljan član mlade scene i pokazati da je moguće razbijati ustaljene radne šablone i na koncu dana biti i više od samo benda.