Samostalna karijera
268

Almas Smajlović snima novi album, promocija krajem godine

S.H.P.
Almas Smajlović, frontmen sarajevskog benda Erogene zone, nakon što je snimio nekoliko solo pjesama pokazao je na svom Instagram profilu kako vrijedno radi i na prvom samostalnom albumu.

Almas već duže vrijeme radi na albumu no, kako kaže, nigdje ne žuri jer svojoj publici želi pokloniti album s kvalitetnim pjesmama.

"Iskreno, jedan od razloga što se sve ovo odužilo jeste što želim da provodim što više vremena s porodicom, a i sin i kćerka su još uvijek mali pa traže i puno pažnje, brige i druženja. Drugi razlog je to što svaku pjesmu radim kao singl, odnosno posvećujem se svim pjesmama s istom pažnjom, ljubavlju i strašću pa je to samim tim i duži proces, a i radim u više studija pa je i to jedan od razloga što već dugo snimam album. Većinu toga sam već završio i sve pjesme su vrlo emotivne za mene i puno mi znače, veoma sam sretan i zadovoljan time što sam do sada napravio. Nadam se da će do kraja godine i zvanično izaći album", kazao je Smajlović za Klix.ba.

Pored već objavljenih pjesama "Sat", dueta s Tifom "Kad boriš se sam" i posljednjeg singla "Zmija" na albumu će, kako nam otkriva, biti još sedam pjesama.

"Kao bonus će se naći i remix pjesme 'Sat' koju su radili Tarik i Fera, kao i akustične verzije nekih pjesama. Dosta muzičara i mojih prijatelja je učestvovalo u stvaranju pjesama To su ljudi koje cijenim kao muzičare, koji razumiju muziku koju stvaram i koji mogu dati svoj doprinos tim pjesmama. Mislim da je za pjesmu najvažnije da je osjećate i da stojite iza svakog stiha i note kada je izvodite, a u samom procesu stvaranja su naravno svi elementi bitni, kako tekst i melodija, tako i sama produkcija, kako bi u finalu ta pjesma zvučala dobro", rekao je.

Almas je kazao i kako u životu nikada nije pravio kalkulacije, pa ni sada, te se ne vodi trendovima prilikom stvaranja pjesama, već se trudi da svira i pravi pjesme koje ga u potpunosti ispunjavaju. Nada se da će publika koja voli njegovu muziku prepoznati njegovu iskrenost i posvećenost na novom albumu.

Inače, Almas je našoj publici poznat i kao frontmen grupe Erogene zone koja je osnovana u Sarajevu davne 1992. godine. Kao bend su i tokom opsade nastupali po sarajevskim klubovima. Godinama je ova grupa bila jedna od omiljenih sarajevskih rock grupa no Smajlović se ipak odlučio za solo karijeru jer su, kako kaže, kao bend puno svirali, ali i stagnirali u stvaranju novih pjesama.

"To je definitivno bio teži put za mene, ali sam želio napraviti iskorak u muzičkom smislu i svu inspiraciju i energiju koja se vremenom akumulirala usmjeriti na stvaranje, jer raditi sam i s bendom su dva potpuno različita i zanimljiva iskustva. U ovom svom samostalnom projektu uživam svaki trenutak što će se, nadam se, osjetiti i na samom albumu", kazao je.

Dodao je i da su Erogene zone neodvojivi dio njega samoga i da to nikada neće niti želi odbaciti.

"Puno pjesama koje smo kao bend snimili u tom periodu će se i dalje pjevati i zauvijek će ostati zapisane, bez obzira na moj iskorak u samostalnu muzičku karijeru. Tako da na kraju ipak pjesme ostaju", rekao je na kraju našeg razgovora Almas Smajlović.