Erogene zone sutra sviraju u Slogi
0

Almas Smajlović: Ljubav prema muzici nas je održala na sceni

Razgovarala: Aida Džaferović
Almas Smajlović
Almas Smajlović
Malo koji bend se može pohvaliti sa 20 godina postojanja i uspješnog rada na estradnom nebu, a upravo toliko su Erogene zone prisutne na bh. muzičkoj sceni.

Jedan od najpopularnijih bh. rock bendova, Erogene zone su osnovane u vihoru rata 1992. godine. Danas su iza njih četiri albuma, mnoštvo nagrada, hitova i dobrih svirki koje ih čine onim što jesu.

Grupa je u 20 godina postojanja imala više personalnih promjena, ali njenu okosnicu čine solo gitarista Almir Komarica, ritam gitarista Muhamed Trnka te pjevač i basista Almas Smajlović s kojim smo razgovarali u povodu sutrašnjeg koncerta u sarajevskoj Slogi.

Koncertom 9. novembra obilježit ćete 20 godina postojanja benda. Kakav je osjećaj biti prisutan tako dugo na estradnom nebu?

Pa nije to baš obilježavanje neke godišnjice, samo je organizator dao takav predznak tom koncertu. Mi smo 10 godina rada obilježili 2006. godine unplugged koncertom i live izdanjem sa tog koncerta tako da bi neka dvadesetogodišnjica bila 2016. Nekako računamo da od objave našeg prvog singla i videa Erogene zone postoje za širu publiku , a to što smo radili ranije je bilo više neko pronalaženje samih sebe i onoga šta ustvari želimo i možemo.

Rijetki opstaju tako dugo. Šta mislite šta je Erogene zone održalo?

Mislim da je glavni razlog to što mi ovo stvarno volimo i mislim da ćemo ostati u muzici dok god budemo mogli bez obzira na koji način jer na kraju postaneš ovisan o tome.

Kada se danas osvrnete na vaše početke, da li biste neke stvari uradili drugačije?

Sigurno da bismo. Normalno je da na neke stvari gledaš drugačije u dvadestim ili tridesetim godinama. Bilo bi nezrelo da danas razmišljam isto kao i prije deset ili 15 godina, a pošto vrijeme ne možemo vratiti ne razmišljam o tome često. Zato možeš naučiti iz svojih pogrešaka i ne ponoviti ih.

Prošlo je dosta godina od posljednjeg albuma. Koji je razlog tako duge pauze?

Nema nekog konkretnog razloga, ima puno malih stvari koje ne možemo da savladamo i to je to.

Možemo li uskoro očekivati nove pjesme?

Ko zna, možda uspijemo složiti sve kockice pa sami sebe iznenadimo.

Postoje li danas u Sarajevu mlade snage koje bi mogle nastaviti priču nekadašnje Sarajevske pop-rock škole?

Sigurno da postoje, negdje u podrumima i prostorijama stvaraju možda nove hitove. Bit će tu uspona i padova, a kao i u svemu samo trebaju istrajati u svom naumu i naravo raditi to sa ljubavlju, jer kad nešto voliš nije ti teško ništa uraditi.

Šta fanovi mogu očekivati u Slogi 9. novembra?

Mi smo super raspoloženi za svirku, nismo dugo svirali ovdje i sigurno ćemo se dobro zabavljati na bini, a samim tim i prenijeti našu energiju publici. Svirat ćemo i neke pjesme koje nismo izvodili veoma dugo i nadam se provesti jednu divnu večer zajedno sa svima koji budu prisutni.