Osnivač grupe Major
106

Aleksandar Mor o novom albumu: Nije mi bitna popularnost, već posthumna slava

S.H.P.
Poslije sjajnog koncerta koji je prošle godine grupa Major održala u Slogi, osnivač grupe Aleksandar Samardžija promijenio je svoje umjetničko ime u Aleksandar Mor. S njim smo razgovarali o razlozima promjene imena, novom albumu, ali i o sunovratu kulture.

Glavni krivac za novog Aleksandrovo ime je koncert koji je prošle godine održan u sarajevskoj Slogi. Ovim koncertom obilježeno je trideset godina postojanja benda "Major".

Na koncertu se okupila originalna postava benda, a umjesto Aleksandra Vuce pjevao je upravo osnivač Majora Aleksandar Samardžija.

"U posljednji čas pjevao sam ja, iako nepripremljen, jer sam izgubio glasić na probama. 'Sloga' je, na moju izuzetnu radost, bila puna. Otišao sam na more s porodicom od zarađenog novca, a to mi je nekako najčistiji novac, iako u svojoj firmi 'Klodovik' radim sve po zakonu", kazao je Aleksandar Mor.

Bez obzira na to što je na probama izgubio glas, publika koja je posjetila koncert s oduševljenjem je pjevala sve Majorove pjesme. Aleksandar nam je rekao kako su mu se javljali mnogi zadovoljni posjetioci koje je ovim koncertom vratio u dane mladosti.

"Pomislio sam da je karta bila prejeftina za podmlađivanje, tako da ću sljedeći put apelovati da ulaz bude više naplaćen. Kreme i operacije su mnogo skuplje. Svirao sam sa svojim prijateljem Aleksandrom Jerkovićem iz Vršca svoj samostalni repertoar, pod imenom Masa Mor, i tako bio predgrupa svojoj grupi Major koja je svirala u 'ubitačnoj' postavi: Đani Pervan na bubnjevima, Alen Ekmečić na basu, Aleksandar Vuca na mandolini, Aleksandar Jerković na gitari i moja malenkost gitara i vokal", rekao je.

Novi album i pjesme

Poslije koncerta Masa Mor odlučio je svoje umjetničko ime promijeniti u Aleksandar Mor.

"Masa je moj stari nadimak, Mor je izmišljeno prezime. Sve što je nastalo pod pseudonimom Masa Mor nije naišlo na zapaženiji uspjeh. Imao sam čak i podmetače 'Masa Mor' u svojoj firmi koja se bavi proizvodnjom raznih gluposti pa se ni oni nisu dobro prodavali. Na njima su bile moje semantičke vratolomije koje valjam u Facebook grupi 'Povratak obrisanih'", kazao nam je Mor.

Aleksandar Mor s Amirom Medunjanin
Aleksandar Mor s Amirom Medunjanin

Čim je promijenio ime, udvostručio se broj pregleda njegovih pjesama na YouTubeu pa je u skladu s tim odlučio da objavi novi CD "Poseban Remix Fobija", za koji je izabrao svoje najbolje pjesme. Album sadrži 22 pjesme koje je Aleksandar snimio u periodu od 2010. godine pa do sada. Sve pjesme mogu se preuzeti na njegovom web siteu, a želja mu je da ih preuzme što više ljudi, snimi na CD i posluša nekoliko puta.

"Nije mi bitna popularnost, već posthumna slava. Znači, da ove pjesme ostanu iza mene kad preselim na ahiret. Imam još dosta vremena jer mi je zapisano da će mi praunuci zvati agenciju za selidbe tek 2083. godine. Dugo mi je to, ali ne mogu ništa protiv toga. Inače, mislim da je optimalna dužina života čovjeka 46 godina. Kako čovjek stari, jačaju sujeta i bijes, lične frustracije se rasplamsavaju na vatri nezadovoljstva zbog gubljenja sopstvene psihofizičke snage, a na kraju se lagano gušiš u dimu neostvarenih želja. Također, zbog slabljenja prostate nemaš snagu ni ugasiti tu vatru, a i da uspiješ, dim je neminovan. Ostaje ti gušenje u neostvarenim željama. Želja je najbitnija. Ja sam stavio gas masku marke 'Yves Saint Laurent', a još me drži želja za slavom pa tako nekako još funkcionišem. Šalim se, maska je kineska, ali dobro služi zasad", kazao je kroz smijeh Aleksandar Mor.

Koncert Majora u Slogi
Koncert Majora u Slogi

Aleksandar ne krije da je oduvijek mislio da su njegove pjesme najbolje na svijetu. Cilj mu je da ove pjesme što više ispromovira kako bi, kako kaže, komotnije mogao da svira po Evropi, a do sada je svirao u Beču i Pragu.

"Johnny Štulić je za mene malo dijete što se samouvjerenosti u tom pogledu tiče. Da tako ne mislim, ne bih se muzikom ni bavio. Današnji svijet je sazdan od ekstremnih, pojednostavljenih pogleda na život i politiku uopšte. To je zato jer su nam namjerno osakatili mozak mnogobrojnim tehničkim pomagalima koja ti sprečavaju mogućnost da treniraš mozak. Upravo o ovim stvarima većinom i pišem. Volio bih imati više ljubavnih pjesama, ali ja sam s jednom ženom od srednje škole, tako da nemam iskustva. A kad napišem neku imaginarnu ljubavnu pjesmu, posvađam se sa ženom jer ona misli ili da je to o njoj, a taj zamišljeni lik je negativan, ili, kad kažem da nije o njoj, onda se postavlja pitanje: 'A ko ti je ta?!'".

Sunovrat kulture

Iako Aleksandar godinama ne živi u Sarajevu, itekako je upućen u stanje kulture u našoj zemlji. Stava je da se o kulturi mora brinuti država te da je to njen zadatak.

"Sjetimo se početka rata u Sarajevu, kada su ljudi u zrelim godinama krenuli da pljačkaju prodavnice po gradu. To je bio trenutak kada država nije funkcionisala, a bezvlašće je pokazalo lopovski mentalitet svih naših naroda i narodnosti. Tako je i s kulturom. Sada postoji nekakva država u kojoj se dobro čuvaju tržni centri, jer su njihove gazde ujedno i vlasnici države, a u medijima se nameće kultura upravo onakva kakva se i dopada 'kontroverznim biznismenima'. Nivo kulture je zajednička tačka sirotinjske većine i bogate, bahate manjine. Možda upravo zbog toga i stalno glasaju za iste, bojeći se Baha i Beatlesa", kazao je Mor.

Da je Tito forsirao šund umjesto rock and rolla, vjeruje da bi postojala veća šansa za opstanak Jugoslavije.

"Pristalice Thompsona i Baje Knindže su isti profil ljudi. Pogledajte po portalima i YouTubeu. Devedesetih su se prihvatili puške upravo zbog osjećaja nepravde prema njima, jer ih je manjina, iza koje su stajali mediji, proglasila za papke. Nije lijepo ismijavati svoje sunarodnjake, tako da je to bio vrlo 'papanski' odnos 'fine gradske raje' prema širokim narodnim masama, kojima je onda bilo lako podmetnuti fraze o ugroženosti. Bila je to osveta ruralnog bahatom urbanom. Zato su gradovi najviše i stradali", objasnio je Mor.

Na kraju razgovora Aleksandar nam je kazao da uskoro objavljuje novih pet pjesama. Ovaj album nazvat će "Bogoljub".