Muzika
0

Al Gore objavio listu učesnika koncerta Live Earth

Sarajevo-x.com
Al Gore; Foto: Reuters
Al Gore; Foto: Reuters
Ekološki aktivista i bivši američki potpredsjednik Al Gore jučer je objavio listu zvijezda koje će učestvovati u Live Earth koncertima u SAD-u i Velikoj Britaniji. Ovi koncerti su dio najvećeg globalnog događaja usmjerenog za podizanje svjesnosti o ekološkim opasnostima.

Koncerti će biti održani 7. jula na Giants stadionu u New Jerseyju i stadionu Wembley u Londonu.

Među umjetnicima koji trebaju nastupiti na koncertu u SAD-u su Alicia Keys, Kelly Clarkson, Dave Matthews Band, Police i Smashing Pumpkins, a na britanskom koncertu bi se trebali pojaviti Beasties Boys, Madonna, Red Hot Chili Peppers, Black Eyed Peas i Duran Duran.

Ovaj 24-satni muzički događaj će također obuhvatati koncert u Johanesburgu, Sidneju, Rio de Janeiru, Tokiju, Šangaju i još neodređenoj lokaciji na Antarktiku.

Organizatori se nadaju da će najmanje 2 milijarde ljudi pratiti ovaj 24-satni događaj, koji će biti prenošen uživo na 120 TV mreža širom svijeta.

"Nadamo se da će energija koju će proizvesti Live Earth pobuditi masovni javni pokušaj edukacije", izjavio je Gore u svom obavještenju. "Live Earth će nam pomoći da dostignemo tačku u kojoj će korporacije i vlade poduzeti neophodne akcije u rješavanju klimatske krize".

Koncerti će služiti kao platforma za započinjanje nove inicijative, koja je nazvana Save Our Selves - The Campaign for a Climate in Crisis (Spasimo se – Kampanja za klimu u krizi).