Muzika
0

Ako odete u Ameriku, morate posjetiti....

Sarajevo-x.com
Ako se nađete na putovanju kroz Ameriku, a uz to vam je rokenrol u duši, zaobiđite one klasične turističke atrakcije, jer postoji i ona ljepša strana SAD-a koju svi volimo. Ta mjesta su dio rokenrol historije. Možda nisu glamurozna, ali su u svakom slučaju vrijedna posjete.

[slika]9[/slika]"Riot" House (Kuća nereda)

Sunset Boulevard, Zapadni Hollywood, California

Kuća nereda je ustvari hotel "Continental Hyatt House". Ovaj zanimljivi nadimak dobio je nakon što je grupa Led Zeppelin odsjela u njemu 60-ih godina. Tada su vozili Harleys kroz hodnike, doveli mnoštvo djevojaka i izbacivali televizore kroz prozor. Keith Richards je pokazao svoju golu stražnjicu svijetu iz sobe 1015 ovog hotela. Pjevač Guns N' Rosesa - Axl Rose, 1986. godine je roštiljao na balkonu i bacao vruće odreske fanovima ispred hotela. Roštiljanje je završeno nakon što su LA vatrogasci ugasili vatru.

Hotel je nedavno renoviran, ali je zadržao šmek starih vremena. Naime na recepciji hotela stoji poster na kojem je muzičar duge kose ispod kojeg piše: "Budi ljubazan prema ovoj mušteriji. Možda je prodao milion ploča".

[slika]3[/slika]Arcade restoran, Memphis

Ovo je restoran u kojem je Elvis pio sokiće dok je radio kao vozač za Crown Electric. Nakon što se proslavio i dalje je dolazio u restoran i sjedio pored sporednog ulaza da ga ne bi prepoznali. I danas možete sjediti u Elvisovoj stolici, na kojoj piše "Elvis Presley's Booth Since 1953".

[slika]5[/slika]Joshua Tree Inn, California

Tokom svog boravka u sobi 8, Joshua Tree motela, 18. septembra 1973, Gram Parsons, veteran grupa Byrds i The Flying Burrito Brothers, umro je u 26. godini nakon što je popio ubitačni koktel tekile i morfija.

[slika]2[/slika]Strawberry Fields, Central Park West, New York

Memorial "Strawberry Fields" čini dio newyorkškog Central Parka i posvećen je legendarnom muzičaru Johnu Lennonu, a nazvan je po njegovoj pjesmo "Strawberry Fields Forever". Memorijal je preko puta Dakota apartmana gdje je živjeo i ispred kojih je ubijen 1980. godine.