OKC Abrašević
0

Afion u petak u Mostaru

Sarajevo-x.com
U petak, 28. 11. od 21 sat u OKC Abrašević u Mostaru nastupa jedna od najpopularnijih etno skupina u Hrvatskoj Afion. Cijena ulaznice je 7 KM.

Afion čine muzičari porijeklom iz različitih krajeva Hrvatske i Bosne i Hercegovine, okupljeni prvobitno oko makedonske zajednice u Zagrebu. U početku sviraju samo makedonske pjesme, poslije proširuju svoj interes na tradicijske pjesme iz Hrvatske i BiH. Istražuju tradicijsku muziku tog povijesno burnog područja, gdje se miješaju utjecaji Mediterana, Panonije i srednje Evrope s Balkanom.

U rasponu od samo dvije godine nakon izlaska prvog albuma, održali su stotinjak koncerata širom Evrope (Francuska, Švedska, Škotska, Rusija, Slovenija, BiH, Makedonija,...) te sudjelovali na mnogim festivalima i što je najvažnije, svojom muzikom razveseliti mnoge ljude.

Ove godine Afion je dobio vrlo pohvalnu recenziju za svoj prvi album u najvažnijem world music časopisu fRoots. Naime, urednik Ian Andersen, čovjek koji stvorio izraz World Music prije 21 godinu, izrazito pohvalno se očitovao o Afionovom debitantskom albumu. Proglašeni su velikim osvježenjem, a vokalistica Lidija Dokuzović dobila je epitet jedne od vodećih vokalistica hrvatske etno scene.

Glavno obilježje Afiona je nepretencioznost i prirodnost. Uz njihovu prozračnu i istovremenu snažnu muziku možete plesati ili jednostavno uživati zatvorenih očiju. Afion je bend koji će vas zasigurno osvojiiti svojom izravnošću i toplinom. Uz već poznate pjesme, na ovom koncertu Afion će izvesti pjesme sa novog albuma "Čudni svati“ koji izlazi početkom decembra ove godine, u izdanju Aquarius Recordsa.