Velika prilika
0

VIDEO / Aesthetic Empathy se nada pobjedi na DemoFestu

Piše: A. Karadža
Aesthetic Empathy je jedini bend iz Federacije BiH koji će nastupiti na predstojećem DemoFestu u Banjoj Luci, a za portal Sarajevo-x.com članovi benda kažu da se trenutno nalaze u stanju Vezuva pred erupciju.

Aesthetic Empathy je šestočlani metalcore/alternative metal bend iz Sarajeva, BiH, oformljen 2001. kao jedan od rijetkih new breed of metal bendova na regionalnoj muzičkoj sceni. Bend čine Mahir Bajrić (vokal), Samir Džuzdanović (vokal), Branislav Kašćel (solo gitara), Saša Naprta (ritam gitara), Damir Opalka (bas gitara) i Stefan Komljenović (bubnjevi).

Članovi benda kažu da su ponosni što mogu biti dio velikih festivala kao što su DemoFest u Banjoj Luci, UFO-Urban Fest Osijek itd.

"Demo Fest BL je vjerovatno najrenomiraniji festival ovog karaktera u regiji, te biti jedan od 30 odabranih, među 438 aplikanata i dijeliti stage sa imenima poput Skindred, Tricky i Kelis je izuzetna čast", kazali su nam članovi Aestethic Empathyja.

Članovi benda koji postoji punih deset godina su rekli da će osim predviđenih nagrada, svaka grupa imati enormnu medijsku popraćenost festivala te druženje sa ostalim učesnicima i značajnim imenima alternativne muzičke scene poput Nikole Vranjkovića iz Block Outa, Vasila Hadžimanova i mnogih drugigh, zasigurno značajno bogatiji za iskustvo koje će potpomoći nastavak rada i probijanje na regionalnu scenu.

"Predviđeni fond nagrada svakako će probuditi takmičarski duh među bendovima, ali vjerujemo da će festival prvenstveno biti jedno prelijepo druženje. Probe su konstantne, želja je jaka, a potrudićemo se da pružimo upečatljiv nastup u svim aspektima - dalje je na žiriju i publici da odluče", izjavili su članovi benda.

Na ovogodišnjem DemoFestu nastupit će samo tri benda iz BiH. Naše sagovornike smo pitali da li je posljedica loše kvalitet bendova iz naše zemlje.

"Demo Fest BL već godinama pruža priliku kako bosanskohercegovačkim, tako i bendovima iz drugih zemalja regije, da se pokažu, takmiče i osvoje vrijedne nagrade. Prije tri godine pobijedio je izvrstan bend iz Travnika, KillingJazzHardCoreBaby, 2010. bend THREESOME iz Beograda, ove će godine možda pobijediti Kevlar Bikini iz Zagreba. Mi se nadamo: Aesthetic Empathy iz Sarajeva", optimistični su članovi sarajevskog benda.

Ipak, ističu da bi pobjeda trebala biti manje važna za svakog muzičara i bend, a da je bitno iskustvo, druženje i konstatan rad koji vodi do uspjeha.

"Žiri je imao svoj zadatak i oni su ga obavili. U finalni izbor su ušla tri benda iz BiH, što ne znači da nema dovoljno kvalitetnih bendova u BiH, odgovorno tvrdimo da ima i vjerujemo da će oni svoju priliku dobiti na jednom od idućih izdanja Demo Festa", rekli su nam članovi benda.

Festivalska scena u BiH mogla bi biti i kvalitetnija, ali članovi benda kažu da pokretanje novih muzičkih festivala predstavlja veliku borbu sa savladavanjem finansijske konstrukcije tako zahtjevnog projekta, ali da svaki festival koji zaživi čini ogroman uspjeh za muzičku scenu i otvara prostor za promociju bendova i dobru zabavu.

"Festivala uvijek može biti više, ali i bendovi trebaju uložiti napore da se pojave na što više regionalnih festivala, a da ne zaobilaze i manje klupske svirke. Odličan primjer uspješnog dejstvovanja na tom planu je bend Dubioza Kolektiv", kažu članovi benda kojima želimo uspjeh na DemoFestu.