Muzika
660

Adele za Antenu Sarajevo: Što sam starija, više se sviđam samoj sebi

Piše: L. Č.
Slavna britanska pjevačica Adele dala je ekskluzivni intervju za bh. radio Antena Sarajevo, u kojem je govorila o svom novom albumu "25", tome koliko se njen život promijenio od početka karijere, majčinstvu, ulozi društvenih mreža i brojnim drugim temama.

Adele je svoj prvi album pod nazivom "19" izdala 2008. godine, a sljedeći, "21", 2011. godine. U 2015. godini se vratila sa albumom "25".

Albumu je odlučila dati ime "25", ponovo svojim godinama jer se, kako kaže, dosta toga izdešavalo od njenog posljednjeg albuma, ne samo u karijeri, nego u životu generalno.

Između ostalog, postala je majka.

"Željela sam pokazati svima da je to kraj jednog perioda u kojem sam prestala biti adolescent i postala odrasla osoba, simbol kraja jednog životnog perioda i početak novog", kazala je Adele istaknuvši kako će ovo biti zadnji album kojeg naziva prema svojim godinama.

Osvrnula se i na veliki uspjeh albuma "21" iz 2011. godine.

"Mislila sam da nikad neću napraviti album koji je bolji od albuma '21', ali sam ubrzo shvatila da je jedino važno to da kao umjetnica imam album koji je samo moj i pjesme koje me definišu, poput 'Someone like me'. Kad sam pisala tu pjesmu, znala sam da je to moja pjesma. Nisam imala pojma da će postati toliko popularna, ali sam jednostavno znala da je u potpunosti moja i bila sam ponosna na to. Shvatila sam kako samo želim stvarati muziku i ta inspiracija je ponovo došla", kazala je pjevačica.

Adele je govorila i o prošlosti, osvrnuvši se na godine u kojima je bila ranjiva, te u kolikoj joj je to mjeri pomoglo u pisanju i stvaranju.

"Znala sam da se nikad više ne želim osjećati kao kad sam imala 21 godinu, bio je to grozan osjećaj, bila sam jako usamljena i mrzila sam kako sam se osjećala tada. Ali je zato taj album promijenio moj život, svaki dan me podsjete na to i to je predivna stvar, mnogo sam zahvalna na tome."

Kako joj je karijera napredovala, kaže kako je postala strožija prema sebi.

"Više sam fokusirana na budućnost, a dosta mi pomaže to što imam više povratnih reakcija za ono što radim. Važna su mi mišljenja mojih prijatelja, ali i kritike. Uvijek ću priznati kad pogriješim i napraviti nešto iako to ne želim, a znam da je to u najboljem interesu", ispričala je pjevačica u intervjuu za radio Antena Sarajevo.

Adele je govorila i o ulozi društvenih mreža u izgradnju karijere, kazavši kako je na početku karijere u velikoj mjeri potcjenjivala moć interneta i društvenih mreža.

"Kad sam izdala svoj prvi album, bio je to jurski period jer Instagram i Twitter tad nisu ni postojali. Postojali su do perioda kad je album završen, ali ne kad sam počinjala. Govorila sam kako ne mislim da je internet važan u cijeloj ovoj kampanji, a kasnije sam se tek uvjerila da je suprotno. Kad sam gostovala na X Factoru, nikad dotad nisam vidjela ništa slično, toliko je ljudi bilo online. Znam da zvuči smiješno i da zvučim kao neka 50-godišnjakinja (iako je više 50-godišnjaka danas online), ali nisam mogla da povjerujem koliki je utjecaj tih ljudi. Oni su dosta doprinijeli tome da moj album '21' postane popularan širom svijeta. Bila sam snob u vezi interneta, ali sam poslije shvatila da je to zapravo najvažnija stvar. Nevjerovatno nešto", kazala je Adele.

Ispričala je kako se ne plaši godina i starosti.

"Ne brinu me godine, sa uzbuđenjem gledam na period starenja, a što sam starija, to se sebi više sviđam i ugodnije mi je u mojoj koži. Brinu me pak stvari koje se odvijaju prebrzo i koliko vrijeme brzo prolazi. Radujem se periodu u kojem ću pogledati unazad trideset godina i biti zadovoljna sobom, samo ne želim da to dođe prebrzo".

Pjevačica je govorila i o svojoj ulozi majke. Njen sin se zove Angelo i rođen je u maju 2012. godine. Adele je u braku sa Simonom Koneckijem, direktorom humanitarne organizacije Drop4Drop.

Spomenula je kako joj je roditeljstvo u velikoj mjeri promijenilo život, te kako više nema toliko vremena za druženje sa starim prijateljima iz djetinjstva i osnovne škole.

"Jedna od ključnih stvari majčinstva je povezati se sa samom sobom, jer sam se ja na početku bila izgubila u cijelom tom procesu i bila jako umorna. Onda sam shvatila da se dogodilo nešto mnogo veće od mene, a imati dijete je nešto što će zauvijek biti veće od mene. Biti roditelj me natjeralo da shvatim da sad imam najvažniju stvar u svom životu - prije sam to bila ja, više nisam", kazala je Adele.