{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


9. Jazz Fest: Strange Fruits Stage

N
7.10.2005. u 11:53
0
0
9. Jazz Fest: Strange Fruits Stage
0
9. Jazz Fest: Strange Fruits Stage
Već treću godinu zaredom, kao posebnu festivalsku scenu Jazz Fest Sarajevo predstavlja Strange Fruits Stage. Riječ je o programu koji promovira umjetnike čije stvaralaštvo ne uključuje kompromise niti nastoji ispunjavati očekivanja bilo publike ili kritike.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Strange Fruits Stage predstavlja muziku koja je svježa, inovativna i autentična.

Programi Strange Fruits Stagea odvijat će se u Kamernom teatru 55 tokom dva dana – petog i šestog novembra. Prvog dana nastupit će norveški duo kojeg čine Arve Henriksen & Jan Bang. Za njihovo zajedničko muziciranje kritika kaže da posjeduje rijetku i neodoljivu ljepotu, jer je prirodno poput disanja. Pratnju Henriksenovoj trubi čine eho, šumovi i elektronika koju stvara uz pomoć sound artiste Jana Banga, s kojim nam dočarava prelijepe muzičke krajolike. Isti dan publici će se predstaviti još jedan duo kojeg čine kubanski bubnjar i perkusionista Dafnis Prieto i kubanska plesačica Judith Sanchez-Ruiz. Njihova umjetnost je kompleksna, precizna i suptilna u isto vrijeme, a njihova međusobna komunikacija i interakcija na sceni na najvišem su nivou.

Drugog dana programa na Strange Fruits Stageu koncert će održati holandski bubnjar i multi instrumentalista Han Bennink. Njegov prvi muzički instrument bila je kuhinjska stolica. Godinama kasnije, njegov otac – perkusionista u orkestru, osigurao mu je konvencionalnu opremu, ali Han nikada nije izgubio smisao za neobične zvukove koje stvara na predmetima koje tokom nastupa nalazi iza scene. Nakon ovog umjetnika koji i danas rado svira na kuhinjskim stolicama, nastupit će Graham Haynes & Hardedge. Muzika američkog dueta istražuje zvuk iznutra i namijenjena je slušateljima koji znaju cijeniti taj hrabri smisao istraživanja, kao i izvanrednu ljepotu svijeta koji priziva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: