{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"9. Festival pop rock grupa BiH -nove nade nove snage" krajem marta u Domu mladih

S
19.3.2008. u 13:30
0
0
"9. Festival pop rock grupa BiH -nove nade nove snage" krajem marta u Domu mladih
0
"9. Festival pop rock grupa BiH -nove nade nove snage" krajem marta u Domu mladih
U obnovljenom sarajevskom Domu mladih 29. marta će se održati "9. Festival pop rock grupa BiH -nove nade nove snage", čija je osmogodišnja tradicija prekinuta 1992. godine početkom rata na ovim prostorima. Idejni tvorac i organizator Želimir Altarac Čičak pristao je otkriti nešto više o ovom muzičkom događaju ekskluzivno za Sarajevo-x.com.
U subotu 29. marta nastavlja se tradicija afirmisanja mladih stvaralaca iz svih oblasti i žanrova pop rock muzike. Prvo subotnje izdanje festivala namijenjenog mladima je revijalnog karaktera, u okviru kojeg će se predstaviti demo bendovi: "Veritgo", "Zao plan", Mustuluk", "Sado Mazo" i Zana iz Sarajeva, te "Drifter Dogs" iz Jablanice.

Kao specijalni gost pojavit će se najznačajniji predstavnici mostarske i bh. pop rock scene, grupa "Zoster" koja će u svom stilu predstaviti pjesme sa svoja dva albuma.

Ulaznica za ovu manifestaciju koja počinje u 20,00 sati iznosi 5KM.

Povodom otvaranja festivala redakcija internet portala Sarajevo-x.com imala je priliku razgovarati sa njegovim incijatorom i organizatorom Želimirom Altarcem Čičkom.

"U želji očuvanja sarajevske i bh. pop rock scene, kao i afirmisanja mladih stvaralaca i izvođača svih žanrova muzičke umjetnosti `Festival pop rock grupa BiH -nove nade nove snage` sam pokrenuo 1984. godine i tokom njegovog osmogodišnjeg trajanja do aprila 1992. godine predstavile su se 263 mlade neafirmisane demo grupe različitih muzičkih opredjeljenja, kao što su bili sarajevski `Baobab`, `Sara`,`Apokalipsa` i `Gustaf bend`, `Basdans`, `Beti Blu` i `Dinar` iz Banja Luke, `Zemljotres` iz Mostara, `Adisa Beba` iz Brčkog, `Rupa u zidu` iz Tuzle i mnogi drugi tadašnji junaci svojih mjesnih zajednica i to iz svih krajeva BiH", rekao nam je Čičak nešto više o počecima ovog muzičkog festivala.

"To je bila istinska amaterska pop rock radionica mladih i neafirmisanih stvaralaca koji su tu imali svoje prve nastupe u okviru klupske scene Doma mladih. Iz tada anonimnih grupa već nekoliko godina kasnije, izrasli su muzički velikani kao što su Dino Merlin, Hari Mata Hari, `Konvoj`, `Kix` i mnogi drugi muzičari koji i danas djeluju u raznim bendovima."

"Iskreno vjerujem da i ova generacija mladih stvaralaca ima mnogo toga da nam kaže i svoje umijeće iskaže, a za to im treba i prostor i šansa, a vrijeme će već reći svoje. Ova prva fešta koja će se desiti u subotu u Domu mladih će biti revijalna, a slijedeće će biti takmičarskog karaktera gdje će se svake posljednje subote u mjesecu predstaviti po četiri benda, od kojih će pobjednik tog ciklusa direktno ići u finale, a vicešampion u polufinale. Kao što je to bilo i nekad, nakon desetomjesečnih kvalifikacija biće održano polufinale i fimale ovog festivala iliti amaterske demo pop rock radionice", zaključio je Čičak.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: