Muzika
0

8. Jazz Fest Sarajevo 2004: Program drugog dana festivala

Sarajevo-X
Drugog dana 8. međunarodnog muzičkog festivala Jazz Fest Sarajevo 2004., u okviru glavnog programa na sceni Doma policije koncerte će održati Joachim Kühn Trio i Ravi Coltrane Group.

Na prvom koncertu u 20.00 predstavit će se njemački pijanista Joachim Kühn, jedan od najoriginalnijih jazzista u Evropi. Kühn je sarađivao sa brojnim muzičarima različitih stilova, vodio je različite akustične combo sastave, a “Le Monde” ga je nazvao “najinteresantnijim evropskim putnikom između jazza i rocka”. Njegova muzika posjeduje vrhunski kvalitet, a interpretacija izuzetnu izražajnost i virtuoznost. Na Jazz Festu će se predstaviti sa svojim triom kojeg sačinjavaju francuski kontrabasista Jean Paul Celea i austrijski bubnjar Wolfgang Reisinger.

Ravi Coltrane Group nastupit će na istoj sceni u 22.00. Riječ je o grupi američkog saksofoniste čije je prisustvo na jazz sceni sve značajnije. Razvijajući vlastiti stil, Ravi postaje jedan od najvažnijih predstavnika nove generacije, otvarajući tako važno poglavlje savremenog jazza. Ovaj muzičar će se bh. publici predstaviti svojim kvartetom kojeg sačinjavaju: Luis Perdomo (klavir), Drew Gress (kontrabas) i EJ Strickland (bubnjavi).

U 23.30 na sceni Coloseum Cluba u okviru Round Midnight Stagea koncert će održati kvartet jednog od najvećih inovatora u svijetu jazza Ala Fostera. Kvartet kojim će se predstaviti na 8. Jazz Festu Sarajevo 2004, u okviru Round Midnight Stagea, čine i Eli Degibri (saksofon), Kevin Hays (klavir) i Doug Weiss (kontrabas).