Početak turneje
1.1k

50 godina Bijelog dugmeta u Domu mladih: Slavljenički koncert u Sarajevu 11. maja

N. O.
Foto: Davor Puklavec/Pixsell
Foto: Davor Puklavec/Pixsell
Jedna od najistaknutijih i najutjecajnijih rock grupa bivše Jugoslavije, Bijelo dugme, okupit će se 11. maja na slavljeničkom koncertu u Domu mladih u Sarajevu, odakle će krenuti turneja povodom 50. godišnjice izlaska njihovog prvog albuma.

"Ne slavim rođendane, ali 50 godina Bijelog dugmeta mi se nekako slavi. Ima nešto što mi se sviđa u tome. Da nakon 50 godina još uvijek je meni lijepo da to sviram, a i da ima publike koju to interesuje", rekao je Goran Bregović Brega za Nedeljnik.

Bijelo dugme je bend koji je svoj vrhunac dostigao u periodu od 1970-ih do sredine 1980-ih. Osnovan je u Sarajevu 1974. godine, grupa je predstavljala kombinaciju različitih muzičkih utjecaja, od rocka i bluesa do folk i etno elemenata.

Bijelo dugme je brzo postalo popularno, zahvaljujući energičnim nastupima i hitovima. Njihov zvuk je karakterizirao fuziju rock energije, istočnjačkih melodija i tekstova koji su odražavali društvene i političke teme tog vremena.

U Domu mladih, 11. maja publika će još jednom imati priliku da uživa u hitovima iz svih faza rada grupe: "Ne spavaj mala moja muzika dok svira", "Selma", "Sanjao sam noćas da te nemam", "Na zadnjem sjedištu moga auta", "Ružica si bila, sad više nisi“, "Đurđevdan", "Evo, zakleću se"...

Njihov utjecaj na muzičku scenu bivše Jugoslavije bio je ogroman, a njihovi albumi su postali klasici modernog rocka u bivšoj zemlji. Iako je grupa prestala sa aktivnim radom 1989. godine, njen utjecaj se i dalje osjeća u muzici regiona, a pjesme Bijelog Dugmeta ostaju omiljene među ljubiteljima rock muzike širom bivše Jugoslavije.