Muzika
0

25 godina od smrti Johna Lennona

FENA
Hladne noći 8. decembra 1980. godine poremećeni usamljenik po imenu Mark Chapman zaprepastio je svijet svojim bezosjećajnim činom nasilja usmrtivši muzičku legendu Johna Lennona koja i danas, 25 godina nakon nemilog događa, živi kroz svoje pjesme.

U bivšeg člana Beatlesa Chapman je ispalio četiri hica u leđa nakon što ga je samo nekoliko sati prije toga tražio autogram, potom pričekao i hladnokrvno ubio. "Htio sam biti netko važan", priznao je Chapman godinama kasnije.

"Nikad nisam bio niko važan, htio sam biti slavan". Chapman je priznao krivicu za ubojstvo Johna Lennona i trenutno služi doživotnu kaznu u zatvoru Attica nedaleko New Yorka. U listopadu 2004. treći put mu je odbijena molba za pomilovanjem.

U to je doba kazao kako je čuo glasove u glavi koji su mu rekli da ubije svjetski poznatog glazbenika. Chapman je bio opsjednut romanom J.D. Salingera "Lovac u žitu" o osjetljivom i buntovnom adolescentu i njegovu bijegu iz svijeta odraslih u New York.

Iako je nekad bio veliki obožavatelj Beatlesa, Chapman je Lennona počeo nazivati "lažnjakom", epitetom koji je često koristio i glavni lik "Lovca u žitu". Chapman se žalio da Lennon pjeva o društvenoj pravdi dok istodobno uživa u bogatstvu i slavi. Oponašajući lik iz knjige, Chapman se uputio u New York 6. prosinca 1980. Dva dana kasnije kupio je primjerak knjige i krenuo prema zgradi Dakota u kojoj je živio Lennon.

Lennon je izašao iz zgrade i pristao dati autogram mladiću nevina izgleda. Chapman je ostao čekati da se Lennon i njegova supruga Yoko Ono vrate. Malo prije 23 sata par je izašao iz limuzine i krenuo prema Dakoti. Chapman je ispraznio revolver i 40-godišnji Lennon se srušio. Chapman je mirno sjeo na ulicu i otvorio "Lovca u žitu".

John Lennon, čovjek čija muzika je promijenila svijet, umro je na putu u bolnicu. Smjesta je počelo žalovanje ali i bijes koji 25 godina kasnije i dalje živi među obožavateljima Lennona, koji i nakon smrti prodaje milione ploča u cijelom svijetu.

Novinar Larry Kane, autor knjige "Lennon Revealed", kaže da Chapman nije važan u toj priči". "On je lik s kraja priče, no nije najvažniji. Važna je glazba i poezija i kreativnost koju je John Lennon darovao svijetu tijekom 25 godina". Milijuni ljudi diljem svijeta još se prisjećaju gdje su bili u trenutku kad su čuli vijest o ubojstvu. Za mnoge bio je to udarac sličan ubojstvima američkog predsjednika Johna F. Kennedyja ili borca za ljudska prava Martina Luthera Kinga. Radilo se o nestanku simbola nade za čitavu generaciju.

Spontano, brojne su se osobe okupile na mjestu zločina. Malo dalje podignut je spomenik Strawberrry Fields na putu u Central Park. Još i danas, obožavatelji se okupljaju ondje svakog dana odavajući počast glazbeniku. "Lennon je predstavljao srce i dušu ne samo Beatlesa, već čitavog rock and rolla šezdesetih godina", zaključio je njegov biograf.

Lennon je za sobom ostavio suprugu Yoko, njihovog sina Seana te sina Juliana iz prethodnog braka.