|

VIDEO
/
15 godina od smrti Milana Mladenovića

15 godina od smrti Milana Mladenovića
0
S
Sarajevo-x.com
5.11.2009. u 15:07
35
komentara
0

dijeljenja
15 godina od smrti Milana Mladenovića
Danas se navršava 15 godina od smrti Milana Mladenovića, rock muzičara i pjevač legendarne grupe "Ekatarina Velika“.
Rođen je 21. septembra 1958. godine u Zagrebu. U šestoj godini sa porodicom se seli u Sarajevo, gdje je živio narednih nekoliko godina, o čemu je rekao: "Sarajevo je vjerovatno mračno uticalo na mene. Bio sam strašno ratoboran, istinoljubiv, mali, ovolicki, i stalno sam se tukao sa starijima od sebe. Oni su me, naravno, mlatili i tako sam ja dolazio kući krvav, plačući, i to je trajalo tih šest, sedam godina koliko sam živio tamo... Bio sam klinac sa naočarima i nosio tango-gitaru ispod miške. Odlazio sam na časove kod čuvenog Gari Garinče. Od njega sam naučio neke akorde. Poslije sam se preselio u Beograd“.

Krajem sedamdesetih godina, zajedno sa školskim drugom Dragomirom Mihailovićem Gagijem, osniva svoj prvi bend "Limunovo drvo", a njihove najpoznatije numere su "Da li se sećate?”, "Sedmi krug”, "Oko moje glave”, "Limunovljevo drvo”, "Ne veruj” i "Gubitaš”. U to vrijeme Milanovo društvo postaje aktivno uključeno u novi pravac muzike poznat kao novi talas.Godine 1980. zajedno sa Mihajlovićem, Dušanom Kojićem - Kojom i Ivanom Vdovićem - Vdom, Mladenović osniva svoj prvi značajniji sastav - Šarlo Akrobata. Nekoliko pjesama grupe kao što su "Niko kao ja", "Ona se budi", "Oko moje glave", "Mali čovek" ubrzo je objavljeno na kultnoj kompilaciji "Paket aranžman", a 1981. godine izlazi prvi i jedini album benda - "Bistriji ili tuplji čovek biva kad...", koji se smatra jednim od važnijih albuma jugoslovenskog novog talasa. Šarlo Akrobata se nakon toga raspada uslijed međusobnih nesuglasica između Milana i Dušana.

Iste godine, Milan Mladenović sa Dragomirom Mihajlovićem formira novi bend Katarina II, kojem se tokom 1982. priključuju klavijaturistkinja Margita Stefanović Magi, a zatim i basista Bojan Pečar i bubnjar Šarla akrobate Ivan Vdović.

U toj postavi grupa 1984. godine izdaje album "Katarina II“ na kojem se nalaze čuvene numere "Aut", "Jesen", "Radostan dan", "Treba da se čisti", "Ja znam" i druge.

U tom periodu, Gagi dolazi u sukob sa zakonom i po povratku iz zatvora saznaje da više nije član grupe. Mihajlović kao nosilac prava na ime Katarina II uskraćuje grupi pravo da se dalje njime koristi, te bend bira novo ime - "Ekatarina Velika".
U EKV dolazi novi bubnjar Ivan Fece Firči, 1985. godibe izlazi istoimeni album "Ekatarina Velika" kojeg dobija dobre ocjene od kritike.

Album iz 1986., "S vetrom uz lice", lansira ih na sam vrh jugoslovenske rock scene, gdje sa Mladenovićem na čelu ostaju sve do 1994. godine izdajući seriju uspješnih albuma.Početkom rata na Balkanu, 1992. godine, sa članovima grupa "Partibrejkers" i "Električni orgazam" formira projekat "Rimtutituki", koji je fokusiran na antiratnu propagandu. Njihov najpoznatiji singl "Slušaj 'vamo!", s ključnim refrenom „Mir, brate, mir”, izdaje B92, a promovisan je koncertom na kamionu koji je kružio ulicama Beograda.

Kada je trebalo da gostuju Rimtutitukijem u Banjaluci tokom rata, Milan je iz protesta otkazao nastup zato što je ekplozivom srušena najstarija i najpoznatija banjalučka džamija Ferhadija iz 1579. godine.

Poznata je njegova izjava iz tog vremena: “Moja prva i najveća želja bi bila da se probudim i da ustanovim da je 1990. godina i da kažem: Uh, al sam nešto ružno sanjao“.

U ljeto 1994. godine Mladenović putuje u Brazil, gde sa dugogodišnjim prijateljem Mitrom Subotićem - Subom (alijas Rex Ilusivii) i nekoliko brazilskih muzičara snima album "Angel’s Breath" ("Dah anđela“).

U avgustu 1994. godine, nakon nastupa Ekatarine Velike na festivalu u Budvi, Mladenović biva prebačen u bolnicu. Prije nego što se ploča Angel’s Breath pojavila Milan Mladenović je umro od raka unutrašnjih organa 5. novembra 1994. u Beogradu. Sahranjen je na Novom groblju u Beogradu.
Prijavi grešku


Komentari (35)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...