Zenica
0

15.000 posjetilaca na koncertima Dine Merlina

Sarajevo-x.com
Foto: Mirza Subašić
Foto: Mirza Subašić
Dino Merlin je 20. i 21. marta ove godine održao dva koncerta u Gradskoj areni Zenica. Radilo se o prvim zvaničnim događajima u ovom novootvorenom objektu.

Iako je Dino Merlin nastupio na inicijativu i poziv Općine Zenica, koncerti nisu finansirani iz javnih fondova, već je cjelokupne troškove preuzeo organizator – agencija Magaza. Projekat su pomogli partneri: BH Telecom, Asa group i Granoff, kao i niz medijskih pokrovitelja.

Isprva je planirano da ovaj umjetnik održi samo jedan koncert, i to na dan Zenice 20. marta. No, čak osam dana ranije rasprodat je kompletan tiraž od 9.000 ulaznica. Stoga je organizator donio odluku da se cjelokupan program ponovi i dan kasnije. Ovim je napravljen presedan na poslijeratnoj bosanskohercegovačkoj sceni, jer do sada nije zabilježeno da je jedan događaj u velikom prostoru okupirao takvu pažnju publike da ga je potrebno ponoviti, saopšteno je iz PR tima Dine Merlina.

Drugi koncert je pratilo je preko 6.000 posjetilaca, jednako dobro raspoloženih kao i prve večeri. Dino Merlin je sa svojim ansamblom izveo program u trajanju od 2 i pol sata, koji je sadržavao pjesme sa novog albuma „Ispočetka“ ali i mnoge stare hitove. Dinini gosti bili su mađarski pijanista Havasi Balasz, te Hari Varešanović, Eldin Huseinbegović i Vesna Zmijanac.

S obzirom da se radi o prvim događajima u potpuno novom prostoru, te činjenicu da se u pripremi i realizaciji nije moglo osloniti na ranije iskustvo, koncerti su u logističkom i organizacionom smislu prošli u najboljem redu, saopštili su organizatori koncerta. Akustika dvorane je na nivou koji zadovoljava standarde muzičkih događaja, bez obzira što se radi o objektu prvenstveno sportske namjene. Djelatnici koji su ove dvije večeri radili na obezbjeđenju nisu prijavili niti jedan incident. Koncerte je pratilo je 70 akreditiranih novinara.

Nakon posjete Zenici, Dino Merlin nastavlja nastupe u zapadnoevropskim zemljama, te rad na novim muzičkim projektima.