Muzika
0

10. Jazz Fest: Solo spektakl Nilsa Pettera Molvaera

Sarajevo-x.com
Trubač, kompozitor i producent iz Norveške Nils Petter Molvaer nastupit će drugog novembra na 10. Jazz Festu Sarajevo 2006.

Trubač, kompozitor i producent iz Norveške spaja različite muzičke stilove: jazz, ambientalnu muziku, house, elektronsku muziku i break beatove, kao i elemente hip hopa, rock i pop muzike, te ih spontano spaja u uzbudljive muzičke pejzaže velikog intenziteta.

Početak njegovog vrtoglavog uspona u svijetu muzike počinje nakon susreta i eksperimenta sa muzičarima mlađe generacije koji su do tog vremena uglavnom nastupali kao DJ-evi po klubovima. 1997. godine objavio je album Khmer, baziran na do tada nepoznatim kombinacijama improvizacije i hipnotičkih beatova. Album je naišao na odličan prijem kod publike, te je osvojio njemačku nagradu kritike, kao i norveškog Grammyja.

Sljedeći album Solid Ether, iz 2000. godine, učvrstio je Nilsove veze sa subkulturom. Ideja koja stoji iza ovog albuma je da muzička kompozicija nije nikada u potpunosti gotova i da su komponovanje i produciranje procesi koji neprekidno evoluiraju. Album koji je uslijedio dvije godine kasnije NP3, nastavlja s konceptom spajanja karakterističnih, različitih elemenata i iskorištavanja tehnologije nove muzike.

Posljednji Molvaerov album ER sadrži širok spektar muzičkih izražaja od ambijentalnih do jakih i intenzivnih raspoloženja. Kompozicije daju nešto novo u odnosu na prethodne albume. Iako smo i na njegovim ranijim uracima mogli čuti vokale, na ER-u im je dato više mjesta. Zajedničko za sve pjesme na albumu su moćne vizualne melodije Nilsa Pettera Molvaera i njegov karakterističan i osobit zvuk trube, koja je više u fokusu nego na ranijim pločama.

Molvaer će se 2. novembra na 10. Jazz Festu Sarajevo 2006 predstaviti sa svojim solo projektom uz pratnju dizajnera zvuka i svjetla koji će uz video projekcije, prvi koncert Solo Stagea učiniti specifičnim u okviru programa ovogodišnjeg festivala i na najbolji način otvoriti spomenutu scenu Jazz Festa. Istoga dana na glavnoj sceni BKC-a nastupit će portugalska zvijezda Cristina Branco, te Richard Bona sa svojom grupom koju čine muzičari iz Kameruna, SAD-a, Surinama, Kolumbije i Kube.