Američki milijarder
21

Musk u popularnom showu "Saturday Night Live" otkrio da ima Aspergerov sindrom

B. R.
Elon Musk (Foto: EPA-EFE)
Elon Musk (Foto: EPA-EFE)
Elon Musk, jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, je kao gost-domaćin američkog televizijskog showa "Saturday Night Live" kazao da ima Aspergerov sindrom.

U uvodnom obraćanju je gledateljima poručio da je prva osoba sa Aspergerovim sindromom koja vodi ovaj show, ali to nije tačno. Naime, kanadski glumac Dan Aykroyd je 2003. godine bio prvi gost-domaćin showa sa ovim sindromom, a koji je tom prilikom otvoreno govorio o sindromu, piše američki Daily Beast.

Ostatak obraćanja je Musk iskoristio da se našali na račun svog statusa, osvrnuo se na svoje "trolanje" na Twitteru i na svoju fasciniranost kriptovalutom Dogecoin.

Aspergerov sindrom je stanje iz autističnog spektra, a koje je povezano sa socijalnim poteškoćama. Pojedini stručnjaci predlažu upošljavanje osoba sa ovim sindromom jer mogu ostvariti uspjeh u tehnologiji, poduzetništvu i drugim poslovima za koje su potrebne analitičke vještine.

Poslovni magazin Forbes je Muskovo bogatstvo procijenio na 166 milijardi dolara. Veći dio bogatstva je ostvario suvlasništvom u kompaniji Tesla i potpunim vlasništvom nad kompanijom SpaceX.

Nije prvi milijarder koji je bio voditelj showa "Saturday Night Live". Prije njega u ovoj ulozi bili su bivši američki predsjednik i biznismen Donald Trump, televizijska zvijezda Oprah Winfrey i košarkaš Michael Jordan.