Jedna milijarda ustaje
25

Mostarci plesnom revolucijom poručili ''NE'' nasilju

I. P.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Tradicionalni ples koji se održava u sklopu svjetske kampanje protiv nasilja nad ženama pod nazivom ''Jedna milijarda ustaje'' (One billion rising), koja se obilježava 14. februara u Mostaru je okupio plesače iz čitavog grada.

Iako je ples protiv nasilja trebao biti održan na Španjolskom trgu zbog vremenskih prilika se održao u Mepas Mallu gdje su mladi plesnom revolucijom pokazuje sloboda pokreta, te šireći pozitivnu energiju poslali globalnu poruke s velikim ''NE'' svim oblicima nasilja.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Zbog poražavajućih statistika da svaka 3. žena u svijetu doživi neki oblik nasilja i zlostavljanja američka spisateljica i aktivistica Eve Ensler pokrenula je globalni V-day pokret i kampanju koja ukazuje na problem nasilja nad ženama.

Članica Udruženja Žena BiH Mostar Arnela Buzaljko je kazala kako su svjetske statistike o nasilju poražavajuće i govore da je svaka treća žena od 15 godina pa na dalje doživi neku vrstu nasilja. No, kako je naglasila u Bosni i Hercegovini su te statistike još poraznije.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

''Brojke su poražavajuće, prema ovome što se zna, pedeset posto žena m odnosno svaka druga žena u svom životnom vijeku doživi neki oblik nasilja , da li je to seksualno, fizičko, psihičko ili mobing na poslu'', upozorila je Buzaljko.

No, kako naglašava s obzirom da sve žene nasilje ne prijavljuju , te se još uvijek uveliko strika zbog stigmatizacije,upozorava da je stanje je nasilje još prisutnije nego što se zna.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

''Zbog toga je veoma važno educirati mlade , kako bi znali prepoznati nasilje i primjereno se ponašati u takvim situacijama'', poručila je Buzaljko.

Ples je simbol nenasilnog otpora nasilju i upravo plesnom revolucijom, kako ističe ukazuje se na slobodu tijela i duha, izraza emocija i energičnog kretanja u prostoru.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

''Svaka žena, djevojka ili djevojčica, svako živo biće ima pravo na tu slobodu , netaknutu i nenarušenu nasiljem ili nekom drugom vrstom represije. Ovom plesnom revolucijom smo pokazale da smo gospodarice naših tijela i poslali poruku da je nasilje problem sviju nas, a ne problem u četiri zida'', poručila Buzaljko.