Neponovljiva generacija
61

Mostarce rasute širom svijeta okupila 60. godišnjica polaganja mature u čuvenoj gimnaziji

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Bivši mostarski gimnazijalci razasuti širom svijeta okupili su ispred Gimnazije Mostar kako bi obilježili 60. godišnjicu polaganja mature, gdje su oživjeli brojne emocije i evocirali sjećanja na dane mladosti u najvećem hercegovačkom gradu.

Na okupljanje generacije maturanata iz 1963. godine stiglo je 27 bivših učenika čuvene mostarske gimnazije iz BiH, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Njemačke, Francuske, te SAD-a, Australije i Afrike. Kako su nam kazali neki od njih milje kilometara nisu im bile daleke za susret a svojim kolegama iz školskih klupa.

Jožica Škorija (Foto: G. Š./Klix.ba)
Jožica Škorija (Foto: G. Š./Klix.ba)

Susret je organizovala bivša prvakinja Jugoslavije u plivanja Jožica Škorija koja živi u Sloveniji i održava grupu na socijalnim mrežama te generacije maturanata, vidno sretna zbog susreta u Mostaru.

Kaže kako se okupilo njih 27 i da neki nisu mogli doći zbog zdravlja uslijed velikih vrućina Mostaru, ali da će doživljaje podijeliti sa svima putem socijalnih mreža.

"Mi smo bili zaista uspješna generacija iz koje su svi fakultetski obrazovani i bez obzira na 79 godina, mnogi su još društveni aktivni. Među njima su najaktivniji doktorica Vesna Oborina Jukić koja je bila vrlo uspješan ljekar u Motaru i poslije preselila u Crnu Goru, gdje je nastavila karijeru, a kasnije se posvetila i slikarstvu i pisanju knjiga. Tu je Roko Markovina koji je bio politički angažovan, profesor na brodogradnji u Splitu i još je društveno angažovan. Ne smijemo zanemariti da smo u 80-tim godinama i da smo ovdje svi poprilično angažovani, s vrlo uspješnim karijerama širom svijeta", kazala je Škorija za naš portal.

Roko Markovina (Foto: G. Š./Klix.ba)
Roko Markovina (Foto: G. Š./Klix.ba)

Roko Markovina tvrdi da su oni neponovljiva generacija mostarske gimnazije koja se voljela i poštovala te ostala u kontaktu, što su pokazali i odavanjem počasti onima koji su preminuli tako što su s Titovog mosta bacili u Neretvu cvijeće za njih.

"Ponosni smo što smo dio ovoga grada i ove škole i jednog vremena koje je bilo neponovljivo. Ali smo danas tužni što je sve ovako bez velikih izgleda da se za našeg života popravi", naglasio je Markovina.

Enver Mahinić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Enver Mahinić (Foto: G. Š./Klix.ba)

Enver Mahinić iz Sarajeva ističe kako je dočekati 60 godina mature velika stvar i da susret s kolegama razasutim širom svijeta budi neopisive emocije.

"Ima nas iz svih krajeva svijeta i moglo bi se reći da je ovo praznik vjera i nacija, ali svi smo mi u biti ovdje Bosanci i Hercegovci", rekao nam je Mahinić.

Minka Torlo (Foto: G. Š./Klix.ba)
Minka Torlo (Foto: G. Š./Klix.ba)

Da su svi jedinstveni slaže se i Minka Torlo iz Mostara i naglašava da je teško opisati emocije koje je probudio susret na obilježavanju 60. godišnjice od polaganja mature.

"Mi smo generacije 1963. godine, ali sad kad smo se okupili osjećam kao da smo se pomladili evociranjem uspomena na te dane", kazala je Torlo za Klix.ba.

Nakon emotivnog susreta i fotografiranja ispred mostarske gimnazije bivši učenici koji su maturirali prije 60 godina nastavili su druženje u jednom ugostiteljskom objektu, koje će bez sumnje ovjekovječiti za trajna sjećanja i podijeliti a kolegama koji nisu mogli doći u Mostar.