magazin
16

Mostar Sevdah Reunion 3. jula na Baščaršijskim noćima

Klix.ba
U okviru Baščaršijskih noći 2012. u utorak, 3. jula, će nastupiti grupa Mostar Sevdah Reunion. Koncert počinje u 21:00 na Centralnoj pozornici Vijećnica.

Mostar Sevdah Reunion je grupa koja je svojim jedinstvenim stilom izvođenja sevdaha oduševila domaće i internacionalne slušaoce i kritičare. Nastanak Mostar Sevdah Reuniona se veže se ratno ljeto 1993. godine u gradu na rijeci Neretvi, Mostaru, i susret tadašnjeg muzičkog urednika lokalnog radija Dragog Šestića te frontmena MSR Ilijaza Delića. Do sada su objavili osam albuma i postali jedna od najznačajnijih etno grupa regije. Sarađivali su sa kultnim romskim interpretatorima, kao što su Esma Redžepova, Šaban Bajramović, Ljiljana Buttler...

Godine 2003. BBC je o Mostar Sevdah Reunionu i Ljiljani Buttler snimio dokumentarni film "Bridge of Bosnian Blues", koji je premijerno prikazan u Londonu.

Godine 2010. objavljuju album pod nazivom "Mostar Sevdah Reunion – 2010",” na kojem grupa svira u novoj postavi. Dolaskom talentovanih gitarista Murisa Varajića i Mustafe Behmena osjeti se promjena u zvuku grupe, u kojem su gitare više zastupljene. Sastavu se priključuju i harmonikaš Nermin Drakovac te basista Muhamed Pašić. Za članove Mostar Sevdah Reuniona muzički poznavaoci tvrde da je riječ o do sada najkvalitetnijoj muzičkoj ekipi na našim prostorima.

Ulaz na ovaj program je slobodan.